Запрошення України до НАТО буде дорівнювати її членству в Альянсі - Столтенберг

Запрошення України до НАТО буде дорівнювати її членству в Альянсі - Столтенберг

Укрінформ
Запрошення України до НАТО, щойно воно буде зроблено, дорівнюватиме її членству в Альянсі. І на момент закінчення війни НАТО потребуватиме гарантій, що це дійсно кінець, а не пауза, після якої Росія поновить агресію. 

Про це сьогодні у Брюсселі на пресконференції за підсумками першого дня зустрічі міністрів заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі союзники по НАТО погодилися з тим, що Україна стане членом НАТО, і що ми маємо надалі наближувати Україну до НАТО. Ми прийняли важливі рішення минулого року, усунули етап виконання Плану дій щодо членства. Важливо зберігати цей одноетапний шлях до членства для України. Але це означає: щойно таке запрошення буде зроблено, це буде дорівнювати членству в Альянсі. У цьому різниця між НАТО та ЄС. У Європейському Союзі, коли країна отримує запрошення, можуть минати роки, поки крана стане членом. В НАТО, коли ми запрошуємо, це трапляється вже невдовзі», - зауважив Столтенберг. 

Він наголосив: незважаючи на технічні деталі, є чіткі зобов’язання союзників, що Україна стане членом НАТО. Але при цьому всі розуміють: щойно війна завершиться, будуть необхідними гарантії, що її дійсно закінчено. Що це не буде просто пауза, під час якої Росія відновить та перегрупує свої війська, та атакуватиме знову. Саме так Росія вчинила після 2014 року, після незаконної анексії Криму та захоплення частини Донбасу. Тоді Росія була зупинена, та скористалася припиненням вогню, щоб за вісім років розпочати вже повномасштабну війну проти України.

Читайте також: Паралельні перемовини України про вступ до ЄС і НАТО мають кілька переваг - Пайфер

«Безумовно, коли ця війна завершиться, ми маємо бути впевнені, що це дійсно її кінець. Ми маємо допомогти Україні розбудувати її власну оборону, щоб стримувати будь-яку подальшу російську агресію. Україна також потребуватиме гарантій з безпеки, і найкращою такою гарантією буде Стаття 5 (вашингтонського договору – ред.) та членство в НАТО», - зазначив генеральний секретар Альянсу. 

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувся перший день роботи Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань цієї зустрічі є продовження військової допомоги для України. Завтра ці питання будуть обговорюватися в форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

Фото: Flickr / NATO

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-