Україна і Фінляндія підписали двосторонню безпекову угоду

Україна і Фінляндія підписали двосторонню безпекову угоду

Фото, відео
Укрінформ
Президент Фінляндії Александер Стубб вперше прибув до Києва, де зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським. Глави держав підписали двосторонню безпекову угоду між країнами.

Як передає кореспондент Укрінформу, угода підписана терміном на 10 років, повідомив глава Української держави під час спільного брифінгу.

«Сьогодні ми підписали двосторонню безпекову угоду між Україною та Фінляндією. Це комплексний документ, який закріплює співпрацю на 10 років в усіх важливих сферах», - заявив Зеленський.

Відео: Офіційний канал Президента України

Він зауважив, що держави разом мають гарантувати безпеку людей, «щоб російський терор більше ніде і ніколи не забирав життя, що можливо забезпечити».

«Під час зустрічі ми з паном Президентом приділили особливу увагу питанням безпеки та усьому тому, що допоможе зберегти тисячі життів», - зазначив Зеленський.

Президент України висловив вдячність Фінляндії за допомогу, надану за роки повтонамасштабної агресії РФ.

Згідно з підписаним документом, Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях та у сфері реформ, а також допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону й критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових.

Зокрема, угода містить блоки щодо санкцій, відшкодування збитків і притягнення російського агресора до відповідальності.

Водночас документом чітко засвідчується підтримка Фінляндією майбутнього членства України в ЄС і НАТО.

Фінський лідер подякував Зеленському за теплий прийом у Києві і опублікував спільне фото біля Маріїнського палацу.

«Ми мали гарну дискусію про сильну і постійну підтримку Фінляндією України, ширшу європейську перспективу та українську мирну формулу, яку Фінляндія щиро підтримує. Моє головне послання: Фінляндія буде з вами стільки, скільки буде потрібно», - написав Стубб у соцмрежі Х.

Він додав, що Зеленський також поінформував його про поточну ситуацію на лінії фронту.

Як повідомлялося, угода з Фінляндією підписана на виконання Спільної декларації про підтримку України від 12 липня 2023 року, до якої загалом приєдналися 32 держави. Станом на сьогодні Україна вже уклала 8 двосторонніх безпекових угод: з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами та Фінляндією.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-