Європейські солдати не воюватимуть в Україні, але могли б там навчати - міністр оборони Естонії

Європейські солдати не воюватимуть в Україні, але могли б там навчати - міністр оборони Естонії

Укрінформ
Солдати європейських країн не будуть воювати в окопах в Україні, але існує можливість їх відправки в Україну для прискорення навчання українських військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це заявив в інтерв’ю австрійській газеті Die Presse міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

"Реальність така, що кожна країна-член НАТО вже має військовий персонал в Україні, наприклад, військових аташе або людей, які час від часу приїжджають в Україну. Те, що сказав президент Макрон, стосувалося здебільшого сфери навчання", - прокоментував міністр заяву лідера Франції щодо можливості відправки військ в Україну. 

За словами Певкура, мова йде виключно про проведення навчання українських військових на території України. 

"Ми навчаємо українців у Великій Британії, 1500 українців вже пройшли навчання тут, в Естонії, а також у великих масштабах - у Польщі. Питання полягає в тому, чи могли б ми зробити те ж саме в Україні, щоб прискорити процес навчання, адже кожна подорож через кордон займає певний час. Але це не означає, що європейські солдати будуть воювати в окопах в Україні", - заявив він.

Читайте також: Канадські військові показали, як навчають українських інженерів

На уточнююче питання, чи варто виключати можливість того, що європейські солдати воюватимуть в окопах в Україні, естонський міністр сказав, що "це вже було виключено". 

На переконання Певкура, можлива агресія Росії проти країн Балтії у майбутньому залежатиме від того, коли та як закінчить російська війна проти України. "Наразі росіяни там (в Україні – ред.) зав'язані. Тому ми не бачимо великої загрози в найближчому майбутньому. Але ми повинні бути готові. Тому що Росія продемонструвала, що вона вороже налаштована до своїх сусідів", - сказав він. 

На цьому тлі глава оборонного відомства Естонії закликав до посилення підтримки України у її зусиллях з відбиття російської агресії. 

"Ми повинні допомагати українцям не лише так довго, скільки потрібно, але й так багато, скільки потрібно. Військова допомога Естонії Україні є найвищою у світі у відсотковому відношенні до ВВП. Якби всі надавали таку ж частку, як ми, то, я впевнений, що ця війна вже закінчилася б", - сказав він.

Читайте також: Є країни, котрі зацікавила ідея відправити війська до України - посол Франції

Як повідомляв Укрінформ, у березні президент Франції Еммануель Макрон заявив, що війна в Україні є екзистенційною для Європи. Тож він не виключає варіант із введенням французьких військ в Україну, якщо це буде необхідно в майбутньому.

Фото: Kermo Benrot

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-