Країнам Центральної Азії час відмовитись від ілюзій про милосердя Москви та підтримати Україну - Кулеба

Країнам Центральної Азії час відмовитись від ілюзій про милосердя Москви та підтримати Україну - Кулеба

Укрінформ
Урядам країн Центральної Азії, аби зберегти суверенітет і територіальну цілісність своїх країн, потрібно відмовитись від ілюзій завоювати милосердя Москви та підтримати Україну в протистоянні російському вторгненню.

Про це глава МЗС Дмитро Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу для іноземних журналістів, передає кореспондент Укрінформу.

«Якщо Україна не зможе протистояти російській агресії, країни Центральної Азії стануть наступними, хто відчує тиск на їх суверенітет і територіальну цілісність з боку Росії через її зростаючі імперські апетити», - сказав Кулеба.

Він підкреслив, що віра в можливість завоювати симпатію і милосердя Москви дотриманням нейтралітету стосовно російсько-української війни чи намаганнями зберігати добрі відносини з РФ є великою стратегічною помилкою.

«Росія не має милосердя, коли йдеться про відновлення її імперської влади на землі, яку вона вважає своєю», - зазначив міністр.

За його словами, Росія дивиться на центральноазійські країни крізь призму свого колишнього імперського правління й домінування тут, тому допомога їй обійти санкції, що зараз здається політично й економічно вигідною, не змінить загарбницьких планів Москви.

«Стратегічною метою Росії є відновлення своєї могутності та повного панування у Центральній Азії, тому найкращим стратегічним рішенням для цих країн (щоб уберегти суверенітет і незалежність – ред.) буде підтримка України через поразку Росії», - переконаний український топдипломат.

Він додав, що перемога України означатиме відновлення стабільності й запобігання конфліктам в інших частинах світу, включаючи Центральну Азію, тоді як програш приведе до протилежного і нового збройного протистояння в цьому регіоні.

Читайте також: ФСБ на тимчасово окупованих територіях почало перевірки завезених громадян Таджикистану

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зауважив, що Росія заперечує право на існування не тільки України, та нагадав про ультиматум російського диктатора Путіна НАТО у 2021 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-