Стефанчук назвав критерії для закордонних відряджень депутатів

Стефанчук назвав критерії для закордонних відряджень депутатів

Укрінформ
Голова Верховної Ради назвав основні критерії для схвалення закордонних відряджень народних депутатів, які стосуються представництва інтересів України.

Про це Руслан Стефанчук сказав у ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Міжпарламентська діяльність для мене є однією з найважливіших, особливо в період воєнного стану», - зазначив він.

За словами Стефанчука, заяви від депутатів щодо закордонних відряджень, які він отримує, не завжди є обґрунтованими. Тому було виділено декілька підстав, які є «безумовними для отримання відряджень».

«Маємо вісім конкретних критеріїв. Назву декілька з них. Перший - рішення українського парламенту про представництво. Другий - участь у парламентських асамблеях. Третім критерієм є участь нардепів в групах дружби. Четверте - це питання пов'язане з поїздками народного депутата задля допомоги Силам оборони України чи за сприянням Головного управління розвідки», - повідомив Голова ВР.

Коли усі критерії збігаються, наголосив він, тоді народні депутати отримують відрядження.

«Усі знають ці критерії… Мені дивно, коли народні депутати однієї політичної фракції розповідають про їх обмеження в перерві між закордонними відрядженнями», - зауважив Стефанчук.

Читайте також: Кондратюк розповіла, як можна вирішити проблему із закордонними відрядженнями депутатів

Водночас він пояснив, що кількість закордонних відряджень для фракцій чи груп ґрунтується на їх представництві у парламенті

«Наприклад, фракція «Європейська солідарність», яка має 6% представництва в парламенті, отримує майже 10% від усіх зарубіжних відряджень. Фракція «Батьківщина», яка має близько 6% теж отримує близько 10%. Фракція «Голос», яка має 4,4% представництва в парламенті теж отримує близько 10% закордонних відряджень», - поінформував спікер.

За словами Стефанчука, кожен народний депутат, який приносить користь для Верховної Ради, «який їздить не в бізнес- чи тріптур за межі України, а відстоювати інтереси держави, буде підтриманий з боку парламенту і отримає відрядження для представлення інтересів країни».

Окрім того, він зауважив, що наразі значна кількість народних депутатів з опозиційних фракцій перебувають на з’їзді Європейської народної партії в Румунії або ж на зустрічах зі спікерами, групами дружб парламентів.

«Я також хочу, щоб усі зрозуміли, що моє завдання як Голови Верховної Ради є теж дуже важливим. Адже маючи 401 народного депутата я повинен бути готовий в будь-який момент, в будь-якому місці, в будь-який час зібрати необхідну кількість депутатів для ухвалення рішень. Ми ніколи не знаємо, коли це знадобиться. Але мені потрібно, щоб у межах України, як правило, завжди перебувало не менше 300 народних депутатів. Тому, коли буде мир, будете їздити з різними миротворчими місіями, з різними проєктами. Проте в період воєнного стану робимо виключно те, що треба для країни, виключно те, що треба для парламенту, виключно те, що треба для перемоги», - резюмував Стефанчук.

Читайте також: Стефанішина: Не пізніше 12 березня очікуємо від Єврокомісії переговорну рамку щодо вступу до ЄС

Як повідомлялося, деякі народні депутати заявляли, що не можуть виїхати у відрядження за межі України, у тому числі через те, що необхідні документи не затверджує Голова Верховної Ради. Зокрема, Петро Порошенко заявив, що його не випустили на Мюнхенську безпекову конференцію нібито через загрозу життю. Водночас у ВР заявили, що не отримували від Порошенка заяв і відповідних документів.

29 лютого єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї оприлюднив лист Петра Порошенка з проханням вплинути на уряд України та припинити «дискримінаційну практику» невипуску за кордон і врахувати цю ситуацію в євроінтеграційному прогресі України.

Фото: Руслан Стефанчук, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-