Кондратюк розповіла, як можна вирішити проблему із закордонними відрядженнями депутатів

Кондратюк розповіла, як можна вирішити проблему із закордонними відрядженнями депутатів

Укрінформ
Віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк запропонувала план дій щодо реалізації парламентської дипломатії - забезпечення рівного доступу народних депутатів до відряджень.

Про це вона написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Питання про те, яким чином здійснювати парламентську дипломатію, дискутується з початку воєнного стану. Тому, коли наш надійний і щирий партнер Європейський парламент бачить проблему в обмеженні виїзду українських депутатів і публічно вказує на це - не можна робити вигляд, що такого питання не існує. Його треба вирішувати зараз, щоби потім воно не стало перешкодою для подальшої євроінтеграції України. Дуже непроста ситуація в світі навпаки потребує проактивної української дипломатії. На рівні Президента, уряду і обов’язково на рівні парламенту. Особливо зараз, коли світ починає втомлюватися від війни, а Україна мусить щосили добиватися нових поставок озброєнь, вступу до ЄС та НАТО", - зазначила Кондратюк.

Віцеспікерка запропонувала можливий план досягнення консенсусу.

Зокрема, на її думку, необхідно реалізувати домовленості, досягнуті під час останнього раунду "діалогів Моне", коли лідерами фракцій, представниками депутатських груп та керівництвом парламенту був підписаний документ про рівний доступ депутатів до відряджень.

"У цьому документі визнається зростаюча актуальність парламентської дипломатії для реалізації прагнень України щодо набуття членства в ЄС і НАТО, і зокрема, для реалізації Верховною Радою покладених на неї функцій", - вказала Кондратюк.

Вона пропонує Голові Верховної Ради внести зміни до розпорядження, що регламентує порядок затвердження відряджень народних депутатів, а Кабінету Міністрів - до постанови №57 щодо порядку перетину кордону, в тому числі в питанні прав депутаток місцевих рад, які виконують свої повноваження на безоплатній основі і стали заручницями цієї постанови.

За словами Кондратюк, також необхідно дотримуватися принципу “one voice” у зовнішніх комунікаціях депутатів.

Читайте також: Порошенко заявив, що його не пустили за кордон - у Раді відреагували

"Назовні ми маємо працювати як одна парламентська команда держави Україна. Перед нашою країною зараз надто багато викликів - на фронті, в економіці, в соціальній політиці, щоб ризикувати єдністю і легітимністю державних органів, а особливо парламенту", - наголосила заступниця Голови ВР.

При цьому вона нагадала, що в останній резолюції Європарламент висловив стурбованість обмеженнями щодо закордонних поїздок депутатів Верховної Ради і вважає, що це може розглядатися як невибіркове обмеження політичної діяльності обраних народних депутатів, зокрема тих, хто представляє опозицію.

"Я переконана, для розв’язання кризи з депутатськими відрядженнями усім треба зробити крок назад і вирішити проблему шляхом порозуміння, консенсусу, а не ультиматумів. Взаємні звинувачення та розбрат у парламенті грають лише на руку російському агресору", - резюмувала Кондратюк.

Як повідомлялося, деякі народні депутати заявили3, що не можуть виїхати у відрядження за межі України, зокрема через те, що необхідні документи не затверджує спікер Верховної Ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-