Малюська щодо законопроєкту про мобілізацію: Там немає чогось, що прямо порушувало б Конституцію

Малюська щодо законопроєкту про мобілізацію: Там немає чогось, що прямо порушувало б Конституцію

Укрінформ
Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що не говорив би про те, що якісь норми законопроєкту про мобілізацію є однозначно неконституційними, та наголосив, що «там немає будь-чого, що прямо порушувало б Конституцію».

Як передає Укрінформ, про це він сказав у інтерв’ю виданню «РБК Україна».

Зокрема, Малюська висловився щодо ініціатив законопроєкту про мобілізацію, а саме - пропозиції обмежувати ухилянтів у користуванні їхніми рахунками або в операціях з майном, яку омбудсмен Дмитро Лубінець назвав неконституційною.

«Я б не говорив про те, що якісь норми законопроєкту є однозначно неконституційними. Немає рішення Конституційного суду з подібних справ чи з подібних питань. І практики ЄСПЛ так само. На період воєнного стану безліч прав і свобод громадян можуть бути обмежені. Інша справа, що таке обмеження має бути обґрунтованим, і це дуже сенситивне і тонке питання оцінки, наскільки дотриманий баланс між суспільним інтересом і радикальністю в обмеженні прав. Тому кожне конкретне положення законопроєкту підлягає ретельній, зваженій оцінці. Прямого і однозначного порушення Конституції я там не бачу. Це не означає, що його там взагалі немає. Це означає, що в більшості випадків ті положення, які, скажімо так, викликають обурення, їх потрібно оцінювати з точки зору балансу інтересів. Але не більше того. Там немає будь-чого, що прямо б порушувало Конституцію», - сказав Малюська.

На уточнення журналіста, чи можна буде блокувати рахунки та обмежувати якісь операції з нерухомістю, та чи це правильно зараз робити в нашому положенні, міністр юстиції відповів: «Складно сказати» та додав, що «законопроєкт, який розроблявся Міністерством оборони за спеціальною процедурою, він не надходив до нас для ретельного аналізу, тобто він правовий висновок наш не отримав».

Читайте також: Оборонний комітет Ради залишив відстрочку від мобілізації аспірантам-контрактникам

«Нам точно треба вживати дієвих заходів, щоб унеможливити ухилення від виконання військового обов'язку, з одного боку. З іншого боку, ті обмеження, які накладаються, повинні мати певне логічне обґрунтування. Блокування рахунків у банку - воно найсенситивніше. Я переконаний, що за певних умов таке блокування можна було допускати, воно було б конституційне. Чи є ці умови у конкретно нашій ситуації, в нашому законопроєкті? Утримаюся від коментаря. Оцінимо, якщо буде звернення», - сказав міністр юстиції.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 7 лютого ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (№10449). Народні депутати подали до другого читання проєкту закону 4195 правок.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав напрацювання до другого читання відповідного документа 27 лютого.

Секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки, полковник Служби безпеки України Роман Костенко зазначив, що Верховна Рада розгляне законопроєкт про мобілізацію не раніше другої половини березня.

Раніше український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що новий проєкт закону про правила мобілізації має низку суперечливих норм.

Фото: Міністерство юстиції

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-