Україна призначила спецпредставника з питань АСЕАН

Україна призначила спецпредставника з питань АСЕАН

Укрінформ
Спеціальним представником Міністерства закордонних справ України з питань АСЕАН став дипломат Ігор Поліха.

Про це повідомило МЗС під час заходу «Україна-АСЕАН: бачення співробітництва», який відбувся 29 лютого з ініціативи українського відомства, передає Укрінформ.

"Першочерговим завданням спецпредставника є встановлення секторального діалогового співробітництва між Україною та АСЕАН та його якнайшвидша формалізація", - йдеться у повідомленні.

Захід пройшов у гібридному форматі за участю представників дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, секретаріату АСЕАН, наукових та експертних кіл України та регіону Південно-Східної Азії.

У вступній промові заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець наголосила на важливості ратифікованого Верховною Радою Закону про приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії, який закладає основи для майбутнього співробітництва з Асоціацією держав.

“Відповідно до Стратегії зовнішньополітичної діяльності України та Азійської стратегії Міністерства закордонних справ України подальшим кроком у відносинах України з АСЕАН має стати набуття Україною статусу Секторального діалогового партнера АСЕАН” - підкреслила заступниця міністра.

За підсумками заходу представлено документ Ukraine-ASEAN: vision of cooperation, який окреслює поточний стан та перспективи розвитку відносин України та АСЕАН, а також демонструє перспективні напрямки співпраці у сферах продовольства та сільського господарства, цифровізації, торгівлі, енергетики, попередження надзвичайних ситуацій, розмінування, соціально-культурного співробітництва.

Читайте також: Японія і країни АСЕАН поглиблять безпекову співпрацю для протидії впливу Китаю

Як повідомлялося, у листопаді 2022 року під час візиту до Камбоджі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба підписав від імені України Інструмент про приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії.

Україна розпочала процес приєднання до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії ще у 2017 році.

У грудні 2023 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про приєднання України до Договору про дружбу та співробітництво в Південно-Східній Азії».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-