Зустріч урядів на кордоні: у Туска готують відповідь на заклик Зеленського

Зустріч урядів на кордоні: у Туска готують відповідь на заклик Зеленського

Укрінформ
В уряді Польщі упродовж дня дадуть відповідь на заклик Президента України Володимира Зеленського про швидку зустріч на кордоні урядів обох країн для вирішення проблеми блокади пунктів пропуску польськими аграріями.

Про це в ефірі Polsat News заявив у четвер віцепрем’єр Польщі, міністр цифровізації РП Кшиштоф Гавковський, передає Укрінформ.

"У таких ситуаціях рішення завжди приймає прем’єр-міністр. Прем'єр-міністр сьогодні проводить зустріч і переговори з цього приводу у координації з МЗС. На столі ще немає жодного сценарію. Остаточне рішення буде прийнято лише сьогодні. У нас має бути зустріч, і я думаю, що ми все дізнаємося після обіду", – сказав Гавковський.

Віцепрем’єр РП зауважив, що члени польського уряду перебувають у постійному контакті з колегами з українського уряду. Він звернув увагу, що під час нещодавнього візиту прем'єра Дональда Туска до Києва було досягнуто домовленість, що відбудеться міжнародна зустріч українського і польського урядів.

Читайте також: Українські і польські дипломати працюють над форматом зустрічі на кордоні - Никифоров

"Тому не дивно, що президент Зеленський каже, що варто зустрітися і поговорити. Проблеми є, війна йде. Сьогодні Польща є найбільшим союзником України в Європі", – наголосив Гавковський.

Напередодні міністр канцелярії президента Польщі Анджей Дера зазначив в ефірі TVN24, що зараз потрібною є зустріч польського й українського урядів разом з представниками ЄС, а президент країни Анджей Дуда підтримує такий діалог. Водночас він зауважив, що зустріч на самому кордоні не є безпечним рішенням, краще її провести у Варшаві чи Жешуві.

Читайте також: На в’їзд до України в чергах очікують 2450 вантажівок - Демченко

Напередодні у своєму терміновому відеозверненні Зеленський доручив уряду найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні з Польщею, щоб вирішити питання блокування. Він також запросив приїхати на кордон главу польського уряду Дональда Туска, а Президента Польщі Анджея Дуду – підтримати цей діалог. За його словами, на кордоні буде глава уряду України, увесь уряд – від логістики до аграрного сектора, а також міністр оборони України, оскільки блокада на кордоні додає загроз і для постачання зброї на фронт. Зеленський також наголосив, що він особисто також готовий бути на кордоні разом із українським урядом.

Читайте також: MЗС Польщі відреагувало на появу антиукраїнських гасел на протестах фермерів

Як повідомлялося, з 9 лютого 2024 року на території Польщі біля кордону з Україною тривають акції протесту польських аграріїв на дорогах, які ведуть до пунктів пропуску. Польські фермери, блокуючи дороги для руху вантажівок, протестують проти, як вони стверджують, надмірного імпорту українських продуктів на польський ринок.

У тій чи іншій мірі блокада польсько-українського кордону, з невеликими перервами, триває від початку листопада минулого року. У ній брали участь, крім фермерів, також перевізники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-