Кремль розгорнув у соцмережах кампанію з фейками, щоб підірвати довіру до української влади - WP

Кремль розгорнув у соцмережах кампанію з фейками, щоб підірвати довіру до української влади - WP

Укрінформ
Адміністрація президента РФ доручила групі політтехнологів створювати фейкові новини для просування через соцмережі наративів проти вищого керівництва України.

Про це повідомляє The Washington Post, ознайомившись із понад 100 документами Кремля, отриманими європейською розвідувальною службою, передає Укрінформ.

Згідно з документами, у січні 2023 року перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко доручив команді політтехнологів провести в соціальних мережах кампанію з поширення дезінформації, направлену на українську аудиторію. Кампанію очолив один з його найближчих заступників Олександр Харичев, якого називають "куратором виборів". Кирієнко виклав чотири ключові завдання для команди пропагандистів: дискредитація військового і політичного керівництва Києва, розкол української еліти, деморалізація українських військ і дезорієнтація українського населення, свідчать документи.

Читайте також: Зеленський зустрівся з директором Google і Alphabet - говорили про кібербезпеку

Успіх команди мав вимірюватися за ключовими показниками: вони повинні були "знизити рейтинги ключових осіб в офісі Зеленського, українському уряді та командуванні ЗСУ", а також посилити переконання українського населення в тому, що еліта країни працює тільки на себе. "Зростання кількості відставок урядовців і публічних конфліктів" також було б ознакою досягнення, йдеться в документах. Дані показують, що прогрес відстежувався на майже щотижневих зустрічах у Кремлі.

Серед прикладів фейків був пост у Facebook, про те, що "Валерій Залужний може стати наступним президентом України", який зібрав 4,3 мільйона переглядів. Після цього Кремль віддав наказ створювати подібні пости, включно з повідомленнями про те, що західні лідери шукають заміну Зеленському і що Залужний має намір зупинити контрнаступ. Інший фейк у Facebook про те, що сім'я загиблого солдата не отримала жодної допомоги від держави, зібрав понад 2 мільйони переглядів.

До початку березня десятки найманих тролів щотижня створювали понад 1300 текстів і 37 000 коментарів в українських соціальних мережах, згідно з документами. Вони також намагались розвивати "мережу каналів у Telegram, Twitter і Facebook/Instagram" як найефективніший спосіб проникнення в український медіапростір. При цьому московські стратеги наголошували на необхідності уникати відвертої проросійської пропаганди для побудови довіри з аудиторією.

Читайте також: На конференції в Мюнхені відзначили роль OSINT у викритті кремлівської брехні

У заяві Meta, материнської компанії Facebook, з приводу російських постів про Залужного і нібито відсутності державної допомоги загиблому солдату, йдеться про те, що з 2022 року компанія "відстежує і блокує акаунти, сторінки і вебсайти, якими керує ця кампанія", "включаючи дві сторінки, які були швидко виявлені і заблоковані нашою командою безпеки".

Однак українське суспільство, згідно з опитуваннями громадської думки, досі залишається напрочуд згуртованим після російського вторгнення, а офіційні особи в Москві, як свідчать документи, іноді висловлювали розчарування своєю нездатністю підірвати довіру до Зеленського і посіяти розбрат.

Як повідомляв Укрінформ, Європарламент ухвалив резолюцію проти російської дезінформації перед виборами в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-