Стефанішина виступає за зміну процедури розширення ЄС

Стефанішина виступає за зміну процедури розширення ЄС

Укрінформ
Потрібно скоротити кількість рішень, які приймають країни-члени Європейського Союзу щодо початку переговорів у рамках технічного процесу після прийняття політичного рішення про розширення ЄС.

Про це заявила віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона певна, що поки багато уваги прикуто до питання одноголосності та процесу прийняття рішень в ЄС, але насправді процес розширення міжнародної організації потребує фільтрації. Тобто, за словами віцепремʼєра, потрібно скоротити кількість рішень, які країни-члени приймають на різних рівнях.

“Чому країни-члени вирішують, починати переговори з тої чи іншої сфери, чи ні? Це технічний процес, який іде за вже прийнятим політичним рішенням. Чому існує юридичне зобов’язання встановлювати передумови для початку чогось, юридичні передумови для початку розмови з країнами-членами про початок чогось?” – сказала Стефанішина.

Як приклад, урядовиця згадала, що Україна провела реформу юридичної гілки влади, "аби тільки почати розмову про початок чогось”.

“Ми не можемо заново винаходити щось, що ми вже зробили. Це має пройти ретельно фільтрацію, щоб відповідати цілі і темпу розширення. Я думаю, що єдиний історичний період, з яким ми можемо себе порівнювати, це початок 2000-х. Тоді було стратегічне геополітичне рішення, що Європа розширюватиметься. Це не було легко для Литви чи Польщі… але процедура має змінитися”, – переконана віцепремʼєр.

Читайте також: Стефанішина: Переговорний процес щодо вступу України до ЄС просувається оперативно

Як повідомлялося, 14 грудня 2023 року під час саміту в Брюсселі лідери країн ЄС прийняли історичне рішення розпочати переговори про членство з Україною і Молдовою. Тоді Європейська рада доручила Єврокомісії підготувати рамкові умови для початку переговорів з Україною, на підставі аналізу виконання Україною рекомендацій, що були представлені Єврокомісією для України у цьогорічній доповіді щодо розширення ЄС. Україна сподівається розпочати переговори з ЄС щодо членства вже навесні поточного року.

Мюнхенська конференція з безпеки проходить 16-18 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-