Боррель: Якби Захід був більш рішучим у підтримці України, війна була б іншою

Боррель: Якби Захід був більш рішучим у підтримці України, війна була б іншою

Укрінформ
ЄС зробив дуже багато у підтримці України, включно з фінансовою та військовою допомогою, але якби він був більш рішучим та менше коливався у наданні такої допомоги, війна проти російської агресії могла б бути зовсім іншою.

Про це під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нас можна критикувати, але не варто забувати, що ЄС вже зробив для України. Ми надали прямої військової допомоги на 28 мільярдів євро, вперше в історії надали таку допомогу для країни у війні. Загальний обсяг допомоги, включно з економічною, гуманітарною та військовою, вже дорівнює 90 мільярдам євро. Згадайте, два роки тому на цій конференції ми говорили про постачання шоломів. Сьогодні ми говоримо про постачання бойових літаків. Постачання Leopard? Ні, це може призвести до ескалації. Пізніше ми поставляємо Leopard. Постачання Patriot? Ні, це – шлях до ескалації. Пізніше ми поставили Patriot. Якби ми менше коливалися у наших рішеннях, ймовірно, ця війна була б іншою», - зазначив Боррель.

Він зауважив, що не хоче порівнювати, яка з країн-членів зробила більше для підтримки України. До компетенції високого представника ЄС належить інше завдання - створити умови, щоб країни-члени могли працювати разом, та привносити додаткову вартість у всі свої дії.

Високий представник ЄС нагадав, що формат для такого конструктивного співробітництва вже існує, його не потрібно створювати заново. Європейське оборонне агентство на цей час уклало 60 рамкових угод для країн-членів, щоб вони могли звертатися до промисловості та розміщувати замовлення на боєприпаси.

«Тож нам не потрібно щодня знову й знову винаходити колесо. Якщо хтось хоче закуповувати більше боєприпасів для України – він може скористатися однією з цих угод. Якщо країни-члени справді захочуть закупити більше боєприпасів для України, вони мають шлях, яким можуть це зробити: шляхом кооперації, із використанням спільного замовлення. Всі про це говорять, але воно вже існує. Сторона промисловості говорить: ми маємо спроможності, але чого нам не вистачає, так це замовлень», - сказав Боррель.

Читайте також: ЄС не зможе бути геополітичним гравцем без зміцнення оборони - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні у Мюнхені, Німеччина, триває останній день триденної міжнародної безпекової конференції, в ході якої провідні урядовці й політики світу, представники міжнародних організацій, разом із представниками громадськості та наукової спільноти, обговорюють найгостріші глобальні проблеми сьогодення.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-