Зеленський виступив на відкритті виставки про спільну історію Швеції та України

Зеленський виступив на відкритті виставки про спільну історію Швеції та України

Відео
Укрінформ
Необхідно зміцнити наші союзи та альянси, щоб вони були реально здатними захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив у своєму виступі з нагоди відкриття у Швеції виставки "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України", передає Укрінформ.

Відео: Zeleskiy/Official

"Європа навчилася будувати мир. І ми маємо зберегти цей досвід - архітектуру співпраці у Європі та в Атлантичному просторі, яка працює заради нашої спільної безпеки. Ми маємо зміцнити наші союзи та альянси, щоб вони були реально здатними захищати життя і в сучасну епоху, і в майбутньому. Щоб ХХІ століття все ж таки відрізнялося від ХІХ чи ХVІІ - відрізнялося саме миром. Надійним миром. Тривалим миром. Миром, який не зруйнує жоден реваншист", – сказав Зеленський.

Читайте також: Швеція збільшить виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України

Він зазначив, що саме від нас залежить, яким буде життя, згадки про історію, виставки та історичні книги в час наших дітей та навіть їхніх дітей. За його словами, Росію необхідно привчити поважати інших, і потрібно змусити її шукати шлях до миру.

"Памʼятаймо: в історію входять не ті, кому було легко і хто змирився, а ті, кому було складно, але вони вистояли. Українців та шведів об’єднує понад тисячу років спільної історії. Ми зберегли власну культуру та свій спосіб життя. Ми навчилися цінувати мир. І ми пройдемо теперішні випробування. Гідно пройдемо - у сміливості та у співпраці. Нікому не віддамо права писати нашу історію", - додав Президент.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого Зеленський відвідає Німеччину та Францію для переговорів із федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом і президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном.

У Музеї шведської армії у Стокгольмі 15 лютого відкрилася виставка "Перехрестя: 1000 років спільної історії Швеції та України", найбільшу частину експозиції якої складають реліквії із колекції Чернігівського історичного музею імені Василя Тарновського (загалом – 35).

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-