Гутерреш нагадав, що досягнення миру між РФ та Україною має відповідати Статуту ООН

Гутерреш нагадав, що досягнення миру між РФ та Україною має відповідати Статуту ООН

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вкотре наголосив на необхідності досягнення миру в Україні на основі Статуту ООН та міжнародного права.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це Генсек ООН заявив журналістам у четвер.

«Що стосується миру і безпеки, я вважаю, що особливо важливо знайти рішення двох гострих конфліктів, які мають глибокі глобальні наслідки: Україна і сектор Гази», - підкреслив Гутерреш, нагадавши, що цього місяця сповнюються два роки від дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

За його словами, "важливо, щоб ми працювали заради справедливого і стійкого миру". "Але миру - відповідно до Статуту ООН і міжнародного права», - наголосив Генсек ООН, маючи на увазі забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Читайте також: Речник Гутерреша підтвердив підтримку України на тлі заяв Лаврова в Радбезі ООН

Стосовно Гази Гутерреш зазначив, що ситуація в регіоні й далі погіршується.

«Наші гуманітарні операції продовжують стикатися з відмовами в доступі, затримками, перешкодами та численними небезпеками, включаючи живий вогонь», - зазначив він.

На початку цього тижня один з конвоїв був вражений ізраїльською морською артилерією, сказав Гутерреш.

За його словами, у січні лише 10 із 61 запланованого конвою гуманітарної допомоги досягли місця призначення на півночі Гази.

«Мене особливо турбують повідомлення про те, що ізраїльські військові мають намір сфокусувати свої зусилля на Рафі», де зосереджена половина населення Гази, зауважив він. «Їм нікуди йти», – додав Генсек, наголосивши, що засуджує «жахливі напади ХАМАС», але також - «порушення міжнародного гуманітарного права в Газі».

Читайте також: Гутерреш доручив ексглаві МЗС Франції перевірку щодо Агентства ООН у справах палестинських біженців

«Нам потрібне негайне гуманітарне припинення вогню. І нам потрібні реальні, зримі, конкретні кроки в напрямку рішення про співіснування двох держав - на основі резолюцій ООН, міжнародного права і попередніх угод», - вкотре підкреслив він.

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до запровадження у секторі Гази «гуманітарних пауз і коридорів». У грудні Генеральна Асамблея ООН проголосувала за резолюцію, у якій закликала до негайного припинення вогню в секторі Гази.

Фото: JASON SZENES/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-