Огризко про допомогу США Україні: Роботи багато, але не думаю, що «все пропало»

Огризко про допомогу США Україні: Роботи багато, але не думаю, що «все пропало»

Ексклюзив
Укрінформ
Україна має домогтися, щоб Конгрес США проголосував за пакет допомоги у розмірі 60 млрд доларів, пояснююючи, що значна частина цих коштів залишиться в американських компаній.

Таку думку колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко висловив у коментарі Укрінформу.

"Я думаю, що нам треба готувати план "А", а саме домогтися того, щоб американський Конгрес виділив ці 60 млрд для України", - сказав дипломат, коментуючи заяви деяких експертів, що Україні треба готувати план "Б" на випадок відсутності допомоги США.

Ексміністр зауважив, що у дипломатії є трюк: коли хочеш завалити якусь справу, треба пов'язати одне питання з іншим, яке до нього не має жодного стосунку, "і виходить так, як з цим пакетом: коли одне питання не вирішується, то інше зависає".

"Я думаю, що після певної роботи, яку громадськість проводила з американцями, там нарешті зрозуміли, що треба цей пакет розривати і розглядати окремо допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню і окремо вирішувати внутрішнє питання кордону з Мексикою. Тому, на мою думку, зараз треба сконцентруватися на цьому і вести лінію, що це зовсім різні речі, які між собою жодним чином не пов'язані, і пояснювати, що рішення про допомогу - це в тому числі і про допомогу американців самим собі, оскільки вони самі визнають, що левова частка асигнувань залишається у американських компаній", - зазначив Огризко.

Читайте також: Сенат США знову розгляне законопроєкт про допомогу Україні без міграційної реформи - Маркарова

Він додав, що треба також думати і про певні компенсатори, зокрема з боку європейців. Водночас дипломат констатував, що з огляду на історичні і об'єктивні обставини вони не можуть замістити все те, що дають американці.

За словами колишнього міністра, у плані постачання озброєнь для України треба також розглядати варіанти залучення третіх країн і передомовлятися, щоб озброєння, яке їм уже законтрактували європейські компанії, зараз перенаправлялося нам.

"Тобто роботи багато, але я не думаю, що це той випадок, коли, як казала одна наша відома політикиня, "все пропало". Не все пропало і далеко не пропало, але це, звичайно, ускладнює життя наших військових, причому дуже сильно", - зауважив Огризко.

Він зазначив, що не може оцінити наш безпековий запас міцності - це більше питання до військових. Водночас, за словами дипломата, в пакеті допомоги США економічна підтримка України "не настільки принципова".

"Тут ми більше повинні акцентувати увагу на європейській підтримці, а вона, слава богу, є - в рамках централізованого фінансування виділено 50 млрд євро на 4 роки, багато країн робитимуть це ще й на двосторонньому рівні, тож, я думаю, тут ідеться про доволі серйозні суми", - спрогнозував колишній міністр.

Огризко зазначив, що, найімовірніше, нам доведеться цей рік "пережити і перетерпіти" , бо він буде непростим.

"Але я не думаю, як кричать деякі західні експерти, що вже йдеться про катастрофу", - резюмував дипломат.

Як повідомлялося, у Сенаті США не знайшлось достатньо голосів для підтримки процедурного голосування за законопроєкт із посиленням міграційної політики, який передбачав додаткові кошти для України, Ізраїлю й Тайваню.

Читайте також: Демократи в Сенаті США готують план «Б»: розєднати допомогу Україні й питання кордону

Посол України у США Оксана Маркарова повідомила, що Сенат США у четвер о 19 год. за Києвом повторно розгляне "чистий" законопроєкт про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи.

Співзасновниця та виконавча директорка громадської організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) прогнозує, що Конгрес США не проголосує за пакет допомоги, який так очікують українці, тому влада України має зосередитися на плані «Б» на випадок відсутності допомоги у розмірі 60 млрд доларів.

У Білому дому заявили, що у США немає "плану Б", якщо підтримка Києва і надалі блокуватиметься в Конгресі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-