Близько 26% території України поки залишаються окупованими Росією - Зеленський

Близько 26% території України поки залишаються окупованими Росією - Зеленський

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський стверджує, що Україна за два роки війни стала іншою, ніж була на початку, - досвідченою, ближчою до Європи, трішки втомленою, але сильною. Близько 26% нашої держави поки що окуповано, але усі бачать, що російська армія не може потужно просуватися вперед.

Про це він сказав в інтерв'ю італійському телеканалу RAI, описуючи те, якою, на його думку, стала Україна за два роки війни, передає Укрінформ.

"Вона (Україна - ред.) інша, вона ближче до Європи. Багато прийнятих відповідних рішень, багато дипломатичної роботи з відповідним результатом. Сьогодні Україна з більш потужними силами армії. Сьогодні в України є західна техніка та амуніція. Досвідчена Україна. Іноді трішки втомлена... Але сильна", - зазначив Президент.

Водночас він зауважив, що інколи Україна роздратована тим, що Росія вже всіма способами всім показала, що вони просто терористи, і тим не менш, все одно хтось балансує між Україною і Росією. "Хтось допомагає обійти санкції. Хтось досі не вірить, що Путін, конкретно Путін і його оточення хочуть просто нас вбити, і вони просто терористи. І хтось досі шукає альтернатив у цим словам. Тим не менш, ось така Україна", - сказав Зеленський.

За його словами, іноді Україна може виглядати нахабною в деяких кроках. Але це аж ніяк не через те, що у нас немає культури – у нас вона є, і всі цінності є, але без цієї сили, без цієї іноді такої нахабності нас просто не почують, а Росія зможе впливати на світ і Європу завдяки своїм інформаційним, дипломатичним важелям та грошам.

"І тому ми пробиваємось у цей простір. Багато сил витрачаємо на це, так є", - підкреслив Президент.

Він зауважив, що близько 26% нашої держави поки що окуповано, але російська армія не може потужно просуватися, бо українці її зупинили, а 50% від тих територій, які були окуповані 24 лютого 2022 року, Сили безпеки і оборони України змогли деокупувати.

Читайте також: Зеленський відвідав на Дніпропетровщині центр підготовки мобільних груп ППО

"Сьогодні країна знає, що таке війна. На жаль, багато сімей мають втрати або поранених, або близьких на фронті. Але сьогодні ми не наодинці. І окрім журналістів всього світу, ми змогли об'єднати лідерів всього світу. Ми змогли об'єднати і в допомозі, і в підтримці зброєю", – підкреслив Президент.

Зеленський вважає, що найголовніше, що зробили українці за два роки повномасштабної війни, – це відстояли свою державу.

"Тоді було страшно людям. На початку було багато хаосу. Було неочікуване вторгнення ракетами вночі по українських людях, по містах. І люди були в шоці: невже так може бути, щоб так просто вбивали ракетами, катували тощо...Сьогодні, за два роки, найголовніше – ми відстояли свою державу", – сказав Президент.

Він підкреслив, що після першого страху і хаосу люди зрозуміли, що треба захищатися і відстоювати свою землю.

"Ми всі зібралися і почали відстоювати свою землю, свої сім'ї. Тому що немає альтернативи. Коли тебе вбивають, треба захистити, захиститися, і це дуже проста умова. Я думаю, вона дуже зрозуміла. І хто вміє – захищався, і хто не вміє – захищався. І тільки через деякий час люди почали розуміти, що це – війна з ворогом. Забудьте про те, що вчора це були сусіди і говорили про дружбу, а сьогодні вони – просто вбивці", – розповів Зеленський.

Читайте також: Президент: Ми воюємо проти терористів, які мають одну з найбільших армій у світі

Як повідомлялося, світові аналітики ще до початку вторгнення пророкували, що Україна чинитиме опір агресору щонайбільше кілька тижнів, а Росія домінуватиме у повітрі. Натомість повномасштабне вторгнення РФ в Україну триває вже майже два роки.

Сьогодні Україна стримує російські наступи на сході й на півдні, завдає ворогу значних втрат у живій силі і техніці, їй вдається одночасно покращувати свою підготовку в тилу. Вона підвищує згуртованість своїх підрозділів, формує бригади "нової сили" і випробовує нові прототипи засобів радіоелектронної боротьби та безпілотних літальних апаратів.

Україна згуртувала навколо себе більшість цивілізованих країн світу, сформувала кілька коаліцій на свою підтримку, почала процес вступу до ЄС, подала офіційну заявку на вступ до НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-