Глава МЗС Канади: Сподіваємося, що безпековий договір з Україною вийшов на фінішну пряму

Глава МЗС Канади: Сподіваємося, що безпековий договір з Україною вийшов на фінішну пряму

Укрінформ
Канада прагне довготерміново підтримувати Україну, яка навіть після війни залишиться з небезпечним сусідом, і сподівається, що договорів по двосторонні безпекові зобовʼязання вийшов на фінішну пряму.

Про це заявила міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі на спільному з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми мусимо продовжити допомагати і беремо на себе зобов’язання це робити, включаючи довготермінові безпекові зобовʼязання. У середині цих зобов’язань лежить наша підтримка співпраці між Україною і НАТО. Ми знаємо, що навіть після війни Україна залишиться з таким небезпечним сусідом, як Росія, тому Канада мусить надалі надавати таку допомогу, яка буде постійною і надійною», – сказала вона.

Жолі нагадала, що рік тому разом із Президентом Володимиром Зеленським вони домовилися в Києві, що для відбудови України потрібно, щоби Росія не мала можливості перегрупуватися і напасти знову. У підсумку, за словами глави МЗС Канади, ці обговорення привели до домовленості, що кожна країна Великої сімки обговорить окремі безпекові договори з Україною.

«Ми сподіваємося, що наш договір вийшов на фінішну пряму», – відзначила міністерка.

Як повідомлялося, Мелані Жолі прибула до Києва у пʼятницю, 2 лютого, й анонсувала започаткування коаліції для повернення українських дітей.

Читайте також: Глави МЗС Польщі і Канади обговорили підтримку України

15 січня посол Канади в Україні Наталка Цмоць відзначала, що Канада вислала Офісу Президента України проєкт безпекової угоди, щоб за наступні кілька тижнів мати детальний договір. 29 січня відбувся раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди між Україною та Канадою.

12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-