Матернова: Допомога у €50 мільярдів - результат надзусиль Євросоюзу для України

Матернова: Допомога у €50 мільярдів - результат надзусиль Євросоюзу для України

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення всіх 27 лідерів Європейського Союзу підтримати програму фінансування України Ukraine Facility, яка передбачає 50 мільярдів євро фінансової допомоги протягом чотирьох років, стало результатом надзусиль в інтересах України.

Про це посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова заявила в інтерв’ю Укрінформу 1 лютого, у день ухвалення відповідного рішення у Брюсселі.

«Я вважаю, що це були надзусилля з боку Європейського Союзу для України. І фактично 50 мільярдів євро для України – це велика частина того бюджету, про який було домовлено», – заявила Матернова.

Зазначаючи, що ці гроші є частиною більш широкого пакету, погодженого лідерами ЄС, все ж 50 мільярдів євро були «найбільшим окремим шматком».

Порівняно з ВВП Євросоюзу чи навіть із багаторічним європейським бюджетом, це «не така вже і велика сума, але вона справді дуже велика, особливо для країни, що не є членом Євросоюзу», підкреслила голова Представництва ЄС в Україні.

Читайте також: Ukraine Facility: Україна вже у березні може отримати перші €4,5 мільярда з пакету допомоги ЄС

Вона нагадала, що сума складатиметься з «двох третин запозичень і однієї третини грантів», відповідно 33 млрд євро та 17 млрд євро.

«Тож я вважаю, що це важливий крок і значною мірою демонстрація підтримки та довгострокової відданості Україні як майбутньому члену ЄС, яку Євросоюз продемонстрував сьогодні», — заявила Матернова.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні, 1 лютого, в Брюсселі всі 27 лідерів країн ЄС домовилися про створення в багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро.

Читайте також: Єврорада оприлюднила висновки щодо бюджету ЄС та Українського фонду

Рішення було прийнято, незважаючи на неодноразові заяви з боку лідерів Угорщини, одного із членів Європейського Союзу, про те, що країна може блокувати дане рішення для України.

Раніше, напередодні грудневого саміту ЄС, на якому було ухвалено рішення про початок переговорів з Україну про приєднання до Євросоюзу, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також заявляв, що може ветувати відповідне рішення, яке вимагає консенсусу всіх лідерів країн-членів ЄС.

Ukraine Facility передбачає надання Україні 50 млрд євро впродовж 2024-2027 років. З цієї суми 39 млрд євро будуть спрямовані до державного бюджету для посилення макрофінансової стабільності. 8 млрд євро – це сума для покриття ризиків у пріоритетних секторах економіки для потенційних інвесторів, які заходитимуть в Україну через ЄБРР, ЄІБ та інші міжнародні інституції. Ще 3 млрд передбачено на компенсацію кредитних ставок.

Читайте також: Ukrainian Facility – гроші в обмін на реформи

Пізніше сьогодні у відеозверненні до учасників позачергового саміту ЄС у Брюсселі Президент України Володимир Зеленський закликав лідерів ЄС об’єднатися для створення Фонду підтримки України в рамках Європейського фонду миру, щонайменше 5 мільярдів євро щорічно, терміном на чотири роки.

Він зазначив, що за даними розвідки, Росія отримає від Пхеньяна мільйон артилерійських снарядів. Водночас реалізація європейського плану щодо постачання Україні мільйона артилерійських снарядів затягується. І це теж сигнал глобальної конкуренції, в якій Європа не може дозволити собі програти, заявив Зеленський.

Повну версію інтерв'ю з Катаріною Матерновою незабаром читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-