Європа й США мають послати Путіну сигнал, що не припинять допомогу Україні - Шольц

Європа й США мають послати Путіну сигнал, що не припинять допомогу Україні - Шольц

Укрінформ
Допомога Заходу Україні не припиниться, але вона має бути збільшена, насамперед з боку ЄС.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на з’їзді своєї партії, Соціал-демократичної, в неділю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо миру. Українці найбільш за все бажають миру. Щоб так сталося, потрібна насамперед одна річ - це чітке послання російському президенту, що він не має розраховувати на те, що наша європейська, але також американська підтримка України зменшиться», - заявив Шольц.

Канцлер переконаний, що Путін сподівається, що станеться якесь диво, партнери залишать Україну на самоті, тому він витрачає стільки людських життів і стільки інвестує в жахливу і повністю безглузду загарбницьку війну.

«Якщо наше послання, що розрахунок на те, що можна «перечекати», є неправильним, тоді мир настане скоріше, ніж можна сьогодні сподіватися», - зазначив глава уряду.

Читайте також: Нова німецька партія хоче зупинити військову допомогу Україні

З огляду на дебати щодо надання підтримки Україні, які тривають у США, політик сказав, що «ми перебуваємо наразі в дуже вирішальному моменті». У Європі багато країн анонсували військову допомогу, але цього недостатньо. ФРН передбачила в своєму бюджеті на цей рік понад 7 млрд євро на військову підтримку. «Це дуже великі гроші, але водночас – це більше половини того, що робить решта європейських країн разом», - зауважив глава уряду.

Шольц нагадав, що він звернувся до європейських колег із закликом збільшити та розширити їх внески. Не повинно, за його словами, бути такого, щоб Німеччина взяла на себе весь тягар, особливо якщо США не вдасться швидко проголосувати відповідний закон.

«Ми стоїмо на боці України», - запевнив канцлер. Він додав, що Німеччина робить це у координації з партнерами та союзниками, адже вважає за неправильне діяти самостійно.

Потворна російська війна – це великий виклик для всього світу, але насамперед для Європи, де найбільша за територією держава континенту напала на другу за величиною державу, щоби поглинути її всю або принаймні частину, сказав Шольц. Він підкреслив неприпустимість того, щоб сильний мав право змінювати кордони за допомогою сили та робити що заманеться, не зважаючи на міжнародне право.

Читайте також: Берлін і Київ близькі до узгодження безпекових гарантій - Шольц

Шольц підкреслив, що наразі праві та ліві популісти проводять антиєвропейську політику. Такі партії все вище піднімають голову в багатьох країнах Європи, в тому числі в Німеччині, визнав він.

«Націоналісти діють проти національних інтересів», - підкреслив канцлер. Він запевнив, що найбільшим інтересом Німеччини є сильний ЄС, і як найпотужніша держава цієї спільноти (і третя в світі) ФРН має подбати про те, щоби ЄС був сильним.

Як повідомлялось, з таким самим закликом щодо збільшення допомоги Україні з боку європейських держав виступив і лідер ліберальної партії, міністр фінансів Крістіан Лінднер.

Цими днями всі німецькі партії проводять з’їзди, на яких визначають своїх кандидатів на виборах і свої програми.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-