Зброя для України: пів сотні країн засудили лицемірство Росії, яка скликала Радбез ООН

Зброя для України: пів сотні країн засудили лицемірство Росії, яка скликала Радбез ООН

Укрінформ
Близько пів сотні країни ООН виступили із заявою, у якій вказали на лицемірство Російської Федерації, яка скликала чергове засідання Ради безпеки ООН для критики законних поставок зброї в Україну.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, заяву для преси зачитав постпред України при ООН Сергій Кислиця у присутності представників країн, що її підтримали.

«Сьогоднішнє засідання є ще однією спробою Російської Федерації відвернути увагу від своєї агресивної війни проти України та посиленої кампанії систематичних повітряних ударів, які вбивають мирних жителів та руйнують критично важливу інфраструктуру», – зазначили автори документа.

У той час як Україна намагається захистити своє цивільне населення, Російська Федерація вбиває український народ зброєю, закупленою в інших країнах, ідеться в заяві.

Її автори засуджують військову підтримку агресивної війни Росії, у тому числі з боку Ірану, Білорусі та КНДР, і закликають «усі країни не надавати зброю та військову техніку, в тому числі ракети та безпілотники, або іншу підтримку агресивній війні Росії».

Вони вказують на порушення Росією та КНДР ембарго ООН щодо постачання зброї, ухвалене низкою резолюцій Ради безпеки.

Крім того, є чіткі докази незаконної передачі Іраном ударних безпілотних літальних апаратів Російській Федерації, коли діяли обмеження, що забороняють такі передачі відповідно до резолюції Ради безпеки, йдеться в документі.

Читайте також: Зміна складу Радбезу ООН не вплинула на позиції більшості щодо України - Кислиця

Автори закликали держави ООН, «включно з Російською Федерацією», повністю виконати відповідні резолюції Ради безпеки.

«Ми повинні забезпечити відповідальність за серйозні злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, а також забезпечити правосуддя для всіх жертв і запобігти майбутнім злочинам», – зазначили вони.

Заяву підписали, зокрема, країни Євросоюзу, Австралія, Ізраїль, Японія, Нова Зеландія, Молдова, Маршаллові острови, Південна Корея, Сполучені Штати.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада безпеки ООН на вимогу Росії проводить засідання за участю міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова для чергового «засудження» постачань зброї Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-