Макконнелл очікує, що Сенат розгляне допомогу Україні наступного тижня

Макконнелл очікує, що Сенат розгляне допомогу Україні наступного тижня

Укрінформ
Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл очікує, що розгляд двопартійної угоди щодо фінансування України та безпеки південних кордонів США відбудеться наступного тижня.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на The Hill.

Макконнелл нагадав, що порядок денний Сенату контролюють демократи, але висловив упевненість, що учасники переговорів оприлюднять угоду про безпеку кордонів у найближчі кілька днів.

«Припускаю, що ми, очевидно, розглянемо це питання в Сенаті наступного тижня», – заявив він журналістам.

Зазначається, що каменем спотикання залишаються розбіжність навколо повноважень президента стосовно умовно-дострокового звільнення мігрантів, затриманих на південному кордоні країни.

Макконнелл стверджує, що республіканські законодавці не повинні втратити можливість ухвалити пакет законів, спрямованих на усунення загроз національній безпеці, реформування законодавства про надання притулку та повноважень адміністрації щодо висилання мігрантів з країни.

Читайте також: Білий дім: Якщо США припинять підтримку України, це може стати прикладом для інших країн

За його словами, навіть якщо республіканці отримають контроль над Білим домом, Сенатом і Палатою представників після виборів 2024 року, вони, найімовірніше, не зможуть провести реформи у сфері безпеки кордонів, оскільки демократи заблокують їх у Сенаті.

«Ми сподіваємося отримати надійний пакет щодо кордону, – сказав лідер республіканців. – Я очікую, що це буде наступного тижня».

Водночас Макконнелл визнав, що республіканці в Сенаті не впевнені, чи зможе будь-яка двопартійна угода також пройти через Палату представників, де спікер Майк Джонсон перебуває під постійним тиском консервативних колег.

Читайте також: Кордон і допомога Україні: Спікер Палати представників думає про переговори з Байденом - Bloomberg

Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер підтримав упевненість Макконнелла у швидкому досягненні згоди.

«Ми ближчі до цього, ніж будь-коли, – сказав він. – Уперше я налаштований оптимістично. Уперше я думаю, що шанси на укладення угоди в Сенаті є більшими, ніж на те, що вона не буде укладена. Це добра новина».

За словами Шумера, ухвалення пакета – «одна з найважчих речей, які Сенат робив за довгий час, але ми повинні завершити цю роботу».

«Україна вже страждає від нестачі озброєнь, і якщо Україна програє, ми страждатимемо від наслідків не місяцями, а роками», – додав він.

Запропонований президентом США пакет передбачає понад 60 млрд доларів допомоги для України, 14 млрд – для Ізраїлю і 14 млрд – на посилення заходів з охорони кордону та роботи з мігрантами, які прибувають до Штатів.

Читайте також: Стефанчук - про допомогу Україні: Запевняю, що колеги у США дуже добре нас чують

Частина республіканців вважає, що угоду про безпеку на кордоні ліпше ухвалити після виборів, коли склад Конгресу зміниться на їхню користь.

Будь-який закон у США вважається ухваленим після позитивного голосування в обох палатах та підпису президента.

Як повідомляв Укрінформ, Байден провів зустріч із керівництвом Конгресу, на якій наголосив на важливості якнайшвидшого ухвалення допомоги для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-