Гутерреш закликав до миру в Україні на основі Статуту ООН і принципів міжнародного права

Гутерреш закликав до миру в Україні на основі Статуту ООН і принципів міжнародного права

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до відновлення миру в Україні на основі Статуту ООН і міжнародного права та з дотриманням принципу територіальної цілісності держав.

Про це він сказав у спеціальному зверненні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми спостерігаємо справжню епідемію безкарності по всьому світу. Ми бачимо, що деякі країни роблять, що хочуть, аби за будь-яку ціну просувати свої інтереси», - сказав Гутерреш.

Як приклади такої безкарності держав-порушниць світового порядку він назвав вторгнення Росії в Україну, багаторічний збройний конфлікт у Судані та війну Ізраїлю з ХАМАС.

«Ми бачимо, що сторони всіх конфліктів ігнорують міжнародне право, порушують Женевські конвенції і навіть Статут ООН», - зазначив він.

Читайте також: Прем'єр Хорватії закликає бути наполегливими у наданні допомоги Україні

За його словами, світ спостерігає за тим, як цивільне населення, в основному жінки та діти, гинуть, зазнають поранень, потрапляють під обстріли, вимушено залишають свої будинки та не мають доступу до гуманітарної допомоги.

«Я знову закликаю до миру в Україні відповідно до Статуту ООН і принципів міжнародного права. Я також закликаю до негайного гуманітарного припинення вогню в Газі та процесу врегулювання для сталого миру між Ізраїлем і Палестиною на основі існування цієї держави», - наголосив генсек ООН.

Під час дискусії після виступу Гутерреш, відповідаючи на питання про перспективи застосування принципу територіальної цілісності для припинення війни в Україні, зауважив, що зневажання міжнародним правом може призвести до хаосу.

За його словами, багато держав у світі мають певні територіальні претензії до своїх сусідів, проте нагадав, що в Європі пішли століття на побудову кордонів.

Читайте також: Дуда закликає не втомлюватися від війни і продовжувати підтримувати Україну

«Я вважаю, що в Україні необхідно дотримуватися принципу територіальної цілісності. Зрозуміло, що ситуація дуже складна і вирішити цей конфлікт буде складно, але в будь-якій ситуації слід дотримуватися принципів», - сказав Гутерреш.

Як повідомляв Укрінформ, президент Литви Гітанас Науседа під час дискусійної панелі «Горизонти України» у межах ВЕФ у Давосі наголосив, що країни Заходу повинні прискорити надання військової допомоги Україні, без чого неможливо стримувати військовий натиск РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-