Урсула фон дер Ляєн сподівається на консенсус у ЄС щодо €50 мільярдів для України

Урсула фон дер Ляєн сподівається на консенсус у ЄС щодо €50 мільярдів для України

Укрінформ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила сподівання, що Європейська рада досягне консенсусу серед усіх 27 країн щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС, який включає створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро.

Про це вона заявила сьогодні у Страсбурзі під час слухань в Європейському парламенті щодо підсумків грудневого засідання Європейської ради, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Минула Європейська рада продемонструвала політичну волю стояти поряд з Україною так довго, як необхідно. Але ми маємо підкріпити це рішення адекватним фінансуванням. Ми запропонували (інструмент), щоб гарантувати стабільне та змістовне фінансування для України на наступні чотири роки, для підтримування повсякденних функцій держави, для стабілізації економіки з тим, щоб привести Україну ближче до нашого Європейського Союзу. Все це вимагає уточненого бюджету ЄС»,- наголосила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що середньостроковий перегляд багаторічного бюджету ЄС стосується не лише продовження допомоги для України. Він охоплює питання підвищення конкурентоспроможності ЄС, розв'язання проблем міграції, передбачає заходи з підтримки Західних Балкан, а також солідарність у ліквідації наслідків стихійного лиха - повеней та лісових пожеж.

«Це наші пріоритети, які ми колективно поділяємо. Нам потрібен цей середньостроковий перегляд бюджету, і я впевнена, що ми знайдемо рішення у складі всіх 27 країн», - додала фон дер Ляєн.

Торкаючись питання щодо доступу Угорщини до фінансових ресурсів ЄС, який обумовлений дотриманням верховенства права цією країною-членом, фон дер Ляєн зауважила, що уряд Угорщини частково виконав рекомендації Єврокомісії у реформах судочинства, після чого країна отримала доступ до фондів регіонального розвитку (10,2 мільярда євро – ред.)

«Минулого травня Угорщина прийняла новий закон про реформу правосуддя, що відповідає певній кількості наших рекомендацій, що містилися у доповіді (про верховенство права – ред.) 2022 року. Цей закон зміцнив судову незалежність та обмежив можливості політичного втручання в судочинство. Це було вимогою до Угорщини, щоб виконати умови для отримання фондів регіонального розвитку. Це те, про що ми запитували, і це те, що Угорщина виконала», - зазначила президентка Єврокомісії.

Водночас, за словами фон дер Ляєн, ще близько 20 мільярдів євро європейських фондів, що призначені для Угорщини, залишаються замороженими. Їх виплата призупинена з причин, що включають занепокоєння дотриманням прав ЛГБТ, академічних свобод та правил надання притулку. Деяка частина з цих фондів залишається заблокованою відповідно до механізму обумовленості дотриманню верховенства права. Ці гроші, наголосила президентка Єврокомісії, залишатимуться заблокованими, доки Угорщина не виконає всі необхідні умови.

«На цей час Угорщина отримала попереднє фінансування за програмою RePowerEU, як і будь-яка інша країна-член. Це попереднє фінансування не є суб’єктом для будь-яких умов. Це ті правила, з якими ми всі погодилися і ми будемо їх дотримуватися. Це те, що відрізняє верховенство права від тоталітарної влади», - додала фон дер Ляєн.

Разом з тим у ході обговорення депутати Європарламенту застерігали Єврокомісію від дій, що можуть сприйматися як спроба «задовольнити» фінансові потреби Угорщини для досягнення консенсусу під час ухвалення рішень Європейської ради, зокрема, навколо створення Українського фонду.

Лідер фракції Альянс лібералів і демократів за Європу та колишній прем’єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт прямо застеріг - якщо Єврокомісія піддаватиметься шантажу з боку прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, це призведе лише до продовження спроб шантажувати весь ЄС та його демократичні цінності, і не лише в межах ЄС. За ситуацією, за словами депутата, уважно спостерігають в інших країнах, зокрема в Китаї та Росії.

Читайте також: Угорщина натякнула ЄС, що може зняти вето з фінансування України на €50 мільярдів - Politico

Як повідомлялося, під час зустрічі 14-15 грудня минулого року Європейська рада прийняла рішення розпочати переговори з Україною про членство в ЄС та доручила Раді ЄС розробити рамкові умови для таких переговорів, щойно Україна виконає всі рекомендації для членства в ЄС, що були визначені Європейською комісією.

Водночас Європейська рада не досягла консенсусу у затвердженні змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, які, зокрема, передбачають створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для бюджетної підтримки України та сприяння процесам її відбудови. Це рішення було заблоковано Угорщиною. Лідери країн ЄС повернуться до розгляду поправок до багаторічного бюджету ЄС під час спеціальної зустрічі Європейської ради 1 лютого.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-