Зеленський - про угоду з Британією: Це не просто добра воля, а формалізовані відносини

Зеленський - про угоду з Британією: Це не просто добра воля, а формалізовані відносини

Укрінформ
Угода з Великою Британією є не просто доброю волею, а являє собою формалізовані відносини між нашими державами.

Про це під час спільної пресконференції з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком сказав Президент України Володимир Зеленський, передає Укрінформ.

«Це не тільки добра воля, а формалізовані відносини між нашими державами, формалізована допомога від наших потужних партнерів, дуже серйозна сума, конкретний термін дії. І поки ми не в НАТО, це дійсно потужні домовленості», - сказав Зеленський.

Як додав Президент, в угоді не просто визначні термін дії, а й прописані відповідні процедури, консультації щодо допомоги, її обсягу у разі повторної агресії Російської Федерації проти України.

За словами Зеленського, якби такий рівень безпекових гарантій був досягнутий після 1991 року з Британією та іншими країнами, російської агресії не відбулося б.

«Сьогодні день, коли історія Європи змінилась, Україна та Сполучене Королівство уклали нову і безпрецедентну безпекову угоду. Це не просто декларація, це реальність, яка настане завдяки нашій співпраці та, зокрема, безпековим гарантіям від визначної глобальної сили - Великої Британії. Якби такий рівень безпекових гарантій був досягнутий після 1991 року з Британією та іншими країнами, то просто не було б російської агресії. І наше спільне завдання - зупинивши цю агресію Росії, та зміцнивши Україну разом гарантувати, щоб повторення нападу на Україну ніколи не було», - наголосив Президент.

Читайте також: Британія надає Україні найбільший пакет оборонної допомоги від початку війни - Сунак

Від подякував Сунаку за особливе лідерство та наголосив, що Британія випереджає багатьох в питанні допомоги українським військовим.

Україна та Британія створили глобально важливий приклад безпекової співпраці, відзначив Президент.

«Я радий, що першу угоду на виконання домовленостей групи G7 ми уклали саме зі Сполученим Королівством. У Вільнюсі безпекову декларацію підтримали 7 держав. На сьогодні приєдналось ще майже 30, але саме Британія - перша із двосторонньою безпековою угодою», - підкреслив глава держави.

Зеленський відзначив, що укладена угода - це основа для подібної роботи з іншими міжнародними партнерами.

Крім того, Зеленський наголосив, як цінує морську коаліцію, створену заради безпеки у Чорному морі, а також надану військову допомогу Україні.

«Українці довели, що Росію можна перемагати. Ми забезпечили безпрецедентну стійкість для нашої держави, ми доводимо щодня, що вільний світ здатен захистити себе і свій спосіб життя», - підкреслив Зеленський.

Глава держави відзначив, що фінансова допомога Британії на 2024 рік становитиме 2,5 млрд фунтів.

«Ми домовились про щорічну підтримку України, зокрема, фінансова підтримка - 2,5 млрд фунтів на цей рік. Надання допомоги буде продовжуватись протягом наступних років, і ця угода на 10 років. Також ми домовились про всебічну співпрацю заради досягнутого потенціалу наших Сил оборони та безпеки, нашого ОПК, наших державних інституцій та суспільних систем. Завдяки цьому ми вийдемо на такий безпековий рівень, який вже самим фактом свого існування буде слугувати для стримування агресії Росії», - наголосив Зеленський, зауваживши, що термін дії угоди може бути продовжений після 10 років.

Також Глава держави подякував за підтримку Британії в питанні вступу України до НАТО.

«Надані гарантії діятимуть на час до нашого вступу в НАТО. Якщо це відбудеться раніше, ніж термін дії угоди, створена нами архітектура безпеки буде фактично інкорпорована в систему безпеки усього Альянсу. Ми зараз домовились про безпеку в усіх сферах - на землі, в повітрі, на морі, в кіберпросторі», - резюмував Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, безпекова угода з Великою Британією, яку підписали сьогодні Зеленський і Сунак, передбачає 100-річне партнерство, щорічне надання додаткової допомоги впродовж 10 років і автоматичне надання Україні зброї в разі будь-якої агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-