Зеленський обговорив з очільницею уряду Латвії подальшу допомогу Україні

Зеленський обговорив з очільницею уряду Латвії подальшу допомогу Україні

Фото
Укрінформ
Під час офіційного візиту до Латвійської Республіки Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністеркою Латвії Евікою Сілінею.

Про це повідомляє Офіс Президента, передає Укрінформ.

Глава держави подякував Евіці Сіліні за послідовну та всебічну підтримку нашої країни з боку уряду та громадян Латвії в умовах повномасштабної агресії РФ 

«Дякую за дуже тепле ставлення до наших людей із перших днів цієї війни. Хочу подякувати за пакети військової допомоги, зокрема за рішення щодо чергового великого пакета. Це дуже важливе рішення для нас зараз, коли ми потребуємо цього. Дякую за гуманітарну допомогу для українців», – сказав Зеленський.

Співрозмовники обговорили шляхи підсилення української армії та продовження військово-технічної допомоги Україні, зокрема готовність Латвії бути одним із лідерів коаліції дронів.

Під час зустрічі Зеленський та Сіліня обговорили конкретні кроки для підтримки України на шляху до членства в ЄС і НАТО, взаємодію на міжнародних майданчиках. Президент відзначив важливу дієву роль Латвії в цьому процесі.

«Також було відзначено прогрес України у здійсненні важливих реформ, які потрібні, зокрема, для європейської та євроатлантичної інтеграції нашої країни», - зазначили в ОП.

Сторони наголосили на необхідності започаткування консультацій з метою укладення двосторонньої угоди про безпекові гарантії між Україною та Латвією.

Президент відзначив, що рішення Латвії про конфіскацію державного майна РФ є важливим прецедентом і прикладом на Європейському континенті. 

Читайте також: Латвія оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Зеленський і Сіліня також обговорили спільну роботу з посилення санкційного тиску на РФ як на загальноєвропейському, так і на національному рівні.

Глава держави висловив окрему подяку прем’єр-міністерці Латвії за сприяння у відбудові України та готовність до продовження реалізації проєктів з відновлення соціальної інфраструктури в Чернігівській області.

У присутності Зеленського та Сіліні було підписано угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Латвійської Республіки про технічне та фінансове співробітництво.

Як зазначається, укладення угоди дасть змогу створити організаційно-правові засади двосторонньої співпраці з використання міжнародної технічної допомоги. Документ також сприятиме реалізації проєктів допомоги Україні з боку Латвії щодо постачання обладнання та матеріалів для відбудови, передачі сучасних технологій, а також впровадження пріоритетних реформ у сфері європейської інтеграції.

Угода посилить залучення Латвійської Республіки до процесу відбудови України. На ці цілі у проєкті державного бюджету Латвії на 2024 рік передбачено 5 млн євро. Зокрема, 2 млн євро буде використано через міністерство економіки Латвії для закупівлі обладнання та матеріалів для проєктів з відбудови в Чернігівській області; 3 млн євро буде реалізовано через МЗС Латвії в межах проєктів із реконструкції соціальної інфраструктури на Чернігівщині.

Крім того, підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України та Федерацією безпеки та оборонної промисловості Латвійської Республіки щодо співробітництва у сфері оборони й безпеки. 

Читайте також: Зеленський зустрівся зі спікеркою парламенту Латвії

Меморандум має на меті підтримку співпраці у сферах оборони й безпеки. Передбачається підтримка реалізації спільних проєктів у галузі оборонних технологій (DefenceTech), включно з проєктами з розробки та виготовлення дронів, засобів РЕБ, наземного та морського розмінування та інших оборонних продуктів. Співпраця також охоплюватиме напрями кіберзахисту, засобів комунікації та інтегрованих рішень.

Як повідомляв Укрінформ, 10 -11 січня Президент України Володимир Зеленський здійснив візити до Литви, Естонії та Латвії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-