В Антикорупційному комітеті ВР вказали на низку «проблемних» норм у законопроєкті про мобілізацію

В Антикорупційному комітеті ВР вказали на низку «проблемних» норм у законопроєкті про мобілізацію

Укрінформ
Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики у своєму висновку звернув увагу на те, що певні норми у проєкті закону про мобілізацію в Україні можуть містити корупційні ризики.

Про це написала голова комітету Анастасія Радіна у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Проясню ситуацію щодо висновку Антикорупційного комітету на урядовий законопроєкт №10378 про мобілізацію. Комітет дійсно виявив низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків. Разом з тим, Міністерство оборони погодилося із висловленими зауваженнями. Спільно із профільним комітетом, комітетом з питань здоров’я нації та іншими колегами вже працюємо над зміною процедур і підходів", - написала народний депутат.

Вона наголосила, що рішення комітету не означає, що члени комітету виступають проти удосконалення процедури мобілізації. "Навпаки. Мобілізація має бути справедлива, передбачувана — і без корупційних дірок", - заявила Радіна.

Вона також оприлюднила попередній перелік того, що необхідно вдосконалити у законопроєкті для уникнення корупційних ризиків. Зокрема, за її словами, необхідно відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов’язку «забезпечити прибуття» військовозобов'язаних у військкоматі.

Крім того, потрібно чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов’язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо. "Керівник ТЦК не має отримати можливість когось внести в реєстр на наступний день після неприбуття (адже неприбуття можливе і з поважних причин), а когось «не помічати» місяцями. Обмеження прав може відбуватися після притягнення особи до відповідальності за порушення обов’язку з’явитися на виклик", - наголосила Радіна.

Також, за її словами, необхідно позбавити районні (міські) комісії з питань направлення для проходження військової служби, а також комісії вищого рівня права на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу.

"Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроєкті значно більше. У першу чергу — щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації", - зауважила голова комітету.

Вона додала, що детальний висновок антикорупційної експертизи до законопроєкту щодо мобілізації буде оприлюднений на сайті ВР.

Читайте також: У законопроєкті про мобілізацію є норми, що суперечать Конституції - омбудсмен

Раніше ЗМІ повідомили, що Антикорупційний комітет Верховної Ради визнав законопроєкт про мобілізацію таким, що містить корупційні ризики.

Як повідомляв Укрінформ, 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби" (№10378). Документ викликав чимало дискусій у політикумі та суспільстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-