У Раді працюють над удосконаленням закону про доступ до інформації - Юрчишин

У Раді працюють над удосконаленням закону про доступ до інформації - Юрчишин

Ексклюзив
Укрінформ
Робоча група у складі представників різних комітетів Верховної Ради працює над удосконаленням закону щодо доступу до інформації, а саме над адаптацією його до вимог війни.

Про це повідомив народний депутат із фракції «Голос», голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв’ю Укрінформу.

«Нещодавно я провів перші зустрічі з керівництвом Міністерства внутрішніх справ, Національною спілкою журналістів, представниками правозахисних організацій, керівництвом Суспільного та Starlight media. Після цих розмов я зрозумів, що уваги до проблем у сфері свободи слова останнім часом було недостатньо», - зазначив депутат.

Він нагадав, що однією з рекомендацій європейських партнерів на момент надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС був якісний закон про медіа.

Юрчишин підкреслив, що ця рекомендація була виконана українською стороною, «проте наразі ключовим є питання імплементації».

За його словами, держава та ЗМІ мають працювати над рівнем якості інформації та довіри суспільства, а саме: над балансом, ефективністю журналістських розслідувань, якістю доступу до інформації, над питанням акредитації на лінії фронту, а також щодо доступу до органів влади і комунікації з владою.

«Наразі створено робочу групу з членів різних комітетів, яка працює над удосконаленням закону щодо доступу до інформації. Думаю, що вже в новому році презентуємо відповідний проєкт закону», - поінформував голова парламентського комітету.

Народний депутат уточнив, що, зокрема, триває робота над адаптацією цього закону до вимог війни.

«Ми маємо вивести українські медіа та свободу слова на новий рівень, або люди почнуть звертатися за інформацією тільки до анонімних джерел, зокрема телеграм-каналів, які дуже часто, за даними Служби безпеки України, використовуються країною-терористом для поширення дезінформації», - підсумував він.

Читайте також: Доступ до публічної інформації: МКІП підготувало поради для комунікації з держорганами

Як повідомляв Укрінформ, у профільному комітеті Ради переконують, що за період війни рівень свободи слова в Україні зріс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-