Брінк назвала реформи, які зміцнять довіру США і Євросоюзу до України

Брінк назвала реформи, які зміцнять довіру США і Євросоюзу до України

Укрінформ
Завершення реформування таких сфер як боротьба з корупцією, судочинство та корпоративне управління - зміцнить довіру партнерів і союзників та їхнє бажання продовжувати допомагати та інвестувати в Україну.

Про це заявила посол США в Україні Бріджит Брінк у виступі на всеукраїнському антикорупційному форумі «Доброчесність - майбутнє української державності», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це наша рекомендація, рішення, як рухатися далі, залежить від українського керівництва і народу. Але я вказала б на три сфери, на яких ми зосереджені, - це боротьба з корупцією, корпоративне управління та реформа системи правосуддя», - сказала Брінк.

Коментуючи посилення боротьби з корупцією, вона зазначила, що парламент у в першому читанні ухвалив законопроект про посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Водночас Брінк порадила до другого читання розглянути деякі рекомендації G7 та ЄС, які, на їхній погляд, можуть зробити САП ще більш сильною та і незалежною.

Читайте також: Українці допомагають країні рухатися до євроінтеграції, а США їх підтримують - Брінк

Важливими кроками у напрямку боротьби з корупцією посол США назвала також ухвалення законопроєкту про посилення незалежності НАБУ, в тому числі шляхом збільшення чисельності співробітників та посилення деяких повноважень, а також обрання на прозорому конкурсі нових суддів Вищого антикорупційного суду та нового голови НАЗК.

«Ці процеси відбору дуже важливі для нас і для Європи, і коли вони відбуватимуться, ми будемо уважно спостерігати за ними», - повідомила посол США.

У сфері реформування судового сектора Брінк привернула увагу до необхідності вдосконалення процесу відбору нових суддів, а також в оцінювання нинішніх суддів, які не пройшли перевірки на доброчесність, а також до прозорого відбору суддів Конституційного Суду із залученням дорадчої групи експертів.

Посол США також зауважила, що американський бізнес дуже уважно стежить за третьою з названих нею сфер – реформою корпоративного управління.

Читайте також: Представники G7 зустрілися з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

За її словами, головною рекомендацією є прийняття законодавства про корпоративне управління, яке відповідає принципам ОЕСР, і застосування його до державних підприємств, яких в Україні дуже багато.

«Підсумовуючи, я хочу сказати, що це великі справи, які потрібно зробити, але вони цілком можливі, в тому числі в найближчій перспективі. Це дуже важливо, щоб підтримати впевненість США, країн ЄС та інших партнерів і союзників у необхідності продовжувати допомагати та інвестувати в Україну. Це дуже важливо і для рішення приватного сектору наших країн інвестувати сюди, і для вашого майбутнього», - наголосила Брінк.

Як повідомлялося, наприкінці вересня США у рамках діалогу, що триває з Україною та іншими сторонами, надали запропонований перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв’язку на багатосторонній Координаційній платформі донорів для України у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-