Формула миру: на зустрічі в «Борисполі» були представники 83 країн - ОП

Формула миру: на зустрічі в «Борисполі» були представники 83 країн - ОП

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак провів десяту зустріч із представниками дипломатичного корпусу з питань імплементації Формули миру Володимира Зеленського.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, передає Укрінформ.

Зазначається, що до обговорення, яке відбулося на території Міжнародного аеропорту «Бориспіль», долучилися 86 учасників: представники 83 іноземних держав і трьох міжнародних організацій. 

Під час зустрічі керівник ОП зазначив, що справедливий, всеосяжний і тривалий мир можливий лише як результат колективної волі й колективних дій.

«Запобігти повторенню війни можна лише в один спосіб – через надійні багатосторонні безпекові гарантії для України й рішучу демонстрацію єдності та відданості відповідальних держав, які поважають міжнародне право», – сказав Єрмак.

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга зазначив, що аеропорт «Бориспіль» став першим об’єктом, який закрили через початок війни, але водночас він буде першим об’єктом, який відкриють, щойно дозволить безпекова ситуація.

Читайте також: Українські посадовці й іноземні дипломати обговорили у «Борисполі» Формулу миру

«Дев'ять пунктів Формули відображають найважливіші елементи майбутнього, побудованого на справедливому, міцному, стійкому мирі. Саме такий мир зараз потрібен не лише Україні, а й усьому світу. Жодного умиротворення. Кінець війни – це єдине можливе рішення. Про це – заключний пункт Формули миру», – наголосив він.

Міністр оборони Рустем Умєров зазначив, що єдиний спосіб забезпечити гарантії миру – перемогти Росію на полі бою. За його словами, щоб завдати такого нищівного удару по агресору, українські воїни повинні мати новітні технології та зброю, яка може дати асиметричну відповідь на російські промислові можливості та людські ресурси. 

На думку міністра юстиції Дениса Малюськи, оптимальним юридичним механізмом завершення війни є багатосторонній договір, до якого можуть бути залучені багато різних зацікавлених підписантів. «Не лише Україна й Росія, а також і гаранти. Можливо, навіть треті сторони з окремими зобов’язаннями», – пояснив він.

Крім того, за словами міністра, помилки минулого вказують на необхідність чітких формулювань і наявності юридично прописаних зобов’язань.

Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк зазначила, що лише повноцінний безпековий документ чи система безпекових документів і гарантій їх дотримання можуть зупинити агресію назавжди.

«Парламентський вимір дипломатії надзвичайно важливий для пункту десятого Формули миру. Очевидно, що фінальний документ про встановлення миру підписуватиметься не лише двома країнами. Сталий мир у разі закінчення війни може бути забезпечений лише консолідацією країн світу та суспільної думки народів, які представляють їхні парламенти», – переконана вона.

Читайте також: Франція в ОБСЄ закликала світ підтримати Формулу миру Зеленського

Учасники зустрічі також заслухали звернення президентки міжнародної неурядової організації громадських діячів The Elders, колишньої Президентки Ірландії Мері Робінсон та ексгенерального секретаря ООН Пан Гі Муна, які закликали всі країни докладати зусиль для забезпечення справедливого миру в Україні на основі ключових принципів Статуту ООН. Також ішлося про важливість створення спеціального трибуналу за злочин агресії.

В обговоренні Формули миру, зокрема її десятого пункту, взяли участь посли США, Великої Британії, Німеччини, Канади, Італії, Франції, Японії, Нідерландів, Бразилії, ПАР, Індії, Литви, Норвегії, тимчасовий повірений Польщі в Україні, голова Офісу Ради Європи в Україні, посли Швейцарії, Румунії та Латвії, інші учасники.

Дипломати наголошували на тому, що справедливий і стійкий мир має базуватися на принципах поваги до суверенітету, територіальної цілісності й незалежності України. Було відзначено важливість того, що планування повернення миру відбувається ще під час війни.

Читайте також: Формула миру стане основою «золотого стандарту» розв'язання багатьох конфліктів - Стефанішина

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту G20 презентував українську Формулу миру з 10 пунктів.

Під час міжнародних консультацій щодо ключових принципів миру в Україні та світі, що пройшли на Мальті у жовтні, було обговорено проведення Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-