Формула миру стане основою «золотого стандарту» розв'язання багатьох конфліктів - Стефанішина

Формула миру стане основою «золотого стандарту» розв'язання багатьох конфліктів - Стефанішина

Укрінформ
Консенсус щодо Формули миру, запропонованої Україною, надалі буде зразком для вирішення конфліктів у глобальному вимірі.

Таку думку висловила віцепрем’єр-міністр України Ольга Стефанішина під час виступу на панельній дискусії в Німецькому товаристві зовнішньої політики (DGAP) в Берліні в п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Консенсус щодо цієї Формули миру, мирних переговорів, принципів миру в Європі впливатиме на будь-який конфлікт по всьому світу. Він буде «золотим стандартом рішення», - сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що Формула миру з 10 пунктів, запропонована минулого року на саміті G20 Президентом України Володимиром Зеленським, – це довготривалий процес, який потребує терпіння. Не можна побудувати консенсус за 1 день, зауважила політикиня, але разом з тим відзначила поступовий прогрес, якого вдалося досягти. За столом обговорення - вже багато країн, є розуміння, що в основі всього має бути Хартія ООН, принцип поваги до кордонів, щодо репарацій, щодо неприпустимості ядерного шантажу та інших моментів.

Віцепрем’єрка нагадала, що український Мирний план принципово підтримали всі 27 держав-учасниць ЄС і 31 країна-член НАТО.

Втім, Стефанішина звернула увагу на те, що в деяких країнах у міру продовження війни з’являються сумніви щодо правильності стратегії підтримки України, яка є наразі.

«В Україні нічого не змінилося, у нас продовжується війна, ми продовжуємо оборонятися, наші люди продовжують вмирати, а наша рішучість залишається такою ж самою. Ми виснажені, втомлені та налякані перебігом війни, але вибір, який ми зробили 24 лютого 2024 і 10 років тому, коли розпочалася Революція гідності, не змінився: ми країна, яка боротиметься за мир, і демократію, за спокій, за можливість жити так, як хочемо, з моменту набуття незалежності»: - сказала Стефанішина.

Але, додала вона, змінилося те, що бачать з Києва: як змінюються речі в глобальному наративі, як дедалі частіше говорять про втому від війни, про сумніви щодо продовження підтримки України, про те, що війна триває надто довго, отже, треба переглянути ставлення до неї. Стефанішина визнала, що вже чула такі думки в «парі головних європейських столиць», що їх навіть формулюють ті політики, які дуже добре знають, як це бути під російською окупацією.

«Для України фокус не змінився – ми насправді потребуємо перемогти та насправді маємо вижити у війні... Змінюються речі в країнах, які стоять на боці України з моменту початку повномасштабної війни», - повторила політикиня.

Віцепрем’єр українського уряду водночас нагадала, що провал України призведе до ефекту доміно, адже апетити Росії лише зростають, і вони не обмежуються кордонами України.

Читайте також: Україна власними силами забезпечила «зерновий коридор» у Чорному морі - Стефанішина

Як повідомлялося, віцепрем’єрка України Ольга Стефанішина здійснює турне по європейських країнах напередодні грудневого саміту ЄС. У Берліні вона бере участь у низці заходів і проводить зустрічі, зокрема, у відомстві канцлера ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-