У НАТО почули заклик України створити єдиний комплекс оборонної промисловості - Кулеба

У НАТО почули заклик України створити єдиний комплекс оборонної промисловості - Кулеба

Відео
Укрінформ
Союзники по НАТО підтримали заклик України створити єдиний трансатлантичний комплекс оборонної промисловості, який міг би задовольнити потреби Києва у зброї й боєприпасах, та відповісти на потреби країн Альянсу, жодна з яких не спроможна виконати ці завдання сама.

Про це сьогодні у Брюсселі під час зустрічі з журналістами за підсумками Ради Україна-НАТО розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Домовленість, яка не покладена на папір, але яка пролунала практично в усіх виступах, - це згода з ініціативою, яку висунула Україна, про необхідність розвитку оборонно-промислового комплексу країн ЄС і НАТО як цілісного механізму. Це дуже важливо, тому що жодна країна наодинці не здатна задовольнити потреби України або власної держави у зброї та боєприпасах. Для того, щоб вирішити цю проблему, потрібно щоб НАТО і ЄС почали дивитися на свої оборонні індустрії як на цілісний комплекс, прибрали всі непотрібні регуляторні обмеження, та мали спільну політику з підтримки приватного бізнесу», - сказав український урядовець.

Читайте також: Кулеба: Євроатлантичний простір оборонної промисловості - єдиний шлях до безпеки України та НАТО

Як зазначив міністр, процес такого об’єднання не можливий без участі українських компаній, які братимуть участь у спільних зусиллях на різних стадіях, - від технологічних розробок до стадії випробування технологій. Передбачається, що Україна буде одним із найбільших споживачів кінцевого продукту. Окрім того, Україна і НАТО домовилися розвивати нові проєкти, спрямовані на збільшення виробничих потужностей українського оборонного комплексу.

«На все, що ми робимо, ми дивимося, насамперед, через призму збільшення потужностей власного оборонного комплексу. Неможливо збільшити виробничі потужності нашої «оборонки» до необхідного рівня без вирішення питання щодо створення цієї цілісної системи оборонних індустрій євроатлантичного простору. Важливо, що в результаті цих зусиль наша «оборонка» буде інтегрована в оборонну промисловість НАТО», - зазначив Дмитро Кулеба.

Він зауважив, що завдяки співробітництву з НАТО Україна змогла «в рази» збільшити виробництво снарядів, що є великим досягненням країни. Інші країни, які мають відповідні промислові потужності, також збільшують обсяги виробництва боєприпасів. Але всі ці виробничі проєкти стикаються із спільною перешкодою, - відсутністю достатнього обсягу порохів, виробництвом яких займається обмежена кількість країн світу, включаючи, наприклад, такі країни як США, Китай та Норвегія.

Читайте також: Для поставок боєприпасів Україні у Заходу вистачає політичної волі, є логістичні проблеми - Кулеба

«Якщо не буде комплексно вирішене питання з виробництва порохів, то ми досягнемо стелі у виробництві снарядів, вище якої не підемо. У вирішенні цієї проблеми також потрібні спільні зусилля. Не маю жодного сумніву, що, коли цей маховик розкрутиться, оборонні індустрії Заходу, - а Україна є інтегрованою частиною Заходу, - будуть набагато потужнішими за російську оборонну індустрію. Але для цього цей маховик ще потрібно розкрутити», - додав міністр закордонних справ України.

Як вже повідомлялося, у Брюсселі відбулася дводенна зустріч міністрів закордонних справ Альянсу, в рамках якої було проведено перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-