Експерт: Перемога в Нідерландах ультраправої PVV не є хорошою новиною для України

Експерт: Перемога в Нідерландах ультраправої PVV не є хорошою новиною для України

Ексклюзив
Укрінформ
Проміжні підсумки підтверджують несподівану перемогу ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса на позачергових парламентських виборах у Нідерландах, що не є хорошою новиною для України.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі сказала Юлія Солдатюк-Вестервельд, експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael. 

«Перемога PVV - 37 місць - це нехороші новини для України. Насамперед тому, що PVV не підтримує продовження військової підтримки України. Також через те, що у них в минулому були зв’язки з Росією. Тож виникає питання, чи будуть вони розвиватися далі, ці відносини? Якою буде їхня риторика щодо Росії?» - сказала вона. 

За її словами, щодо питання зовнішньо переміщених осіб у Нідерландах може зрости напруження.

Юлія Солдатюк-Вестервельд
Юлія Солдатюк-Вестервельд

«Оскільки українці у Нідерландах захищені європейською директивою, то для них прямих драматичних наслідків не передбачається, але для інших груп біженців найімовірніше зменшуватиметься їхня кількість та рівень допомоги, що може в самому суспільстві викликати напруження. Оскільки вже після повномасштабного вторгнення були групи, які обурювалися через те, чому такий рівень допомоги, який мають українці, не був наданий усім іншим», - зазначила Солдатюк-Вестервельд. 

Читайте також: Вибори у Нідерландах: першими Вілдерса привітали Орбан та Ле Пен

Вона також зазначила, що після виборів починається процес формування коаліції. І його результат може покращити ситуацію для України. 

«Нідерланди - це країна коаліції, і це має певний пом’якшуючий ефект на можливі зміни для України. Наприклад, дві головні теми PVV - міграція та охорона здоров’я. І в цих темах вони б хотіли отримати свої пункти. Тоді для України це означає, що VVD (Народна партія за свободу і демократію), якщо вони будуть у коаліції з NSC (Новий соціальний контракт), то можуть домогтися того, щоб підтримка України продовжувалася», - додала експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael.

На її думку, найімовірніше ультраправа PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса буде формувати коаліцію з VVD (Народна партія за свободу і демократію), NSC (Новий соціальний контракт), а також BBB (Союз фермерів-громадян). 

“VVD та NSC виступають за підтримку України, хоча NSC менше ніж VVD, тому можливо, що підтримка України зменшиться фінансово, але стабільна зовнішня політика є важливим пунктом для VVD. І тоді ми будемо спостерігати, що Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну, можливо в меншій фінансовій якості, і не будуть займати таку роль лідера серед європейських країн. Також європейські домовленості, які зараз вже існують щодо України, буде дуже важко за короткий термін, навіть за чотири роки, повністю змінити чи скасувати. Але не виключено, що PVV може їх заморозити», - пояснює нюанси експертка.

Читайте також: У Нідерландах уряд можуть формувати пів року, в цей час змін для України не буде - експертка

Вона також додала, що шанси лідера ультраправої PVV (Партія свободи) Герта Вілдерса стати прем’єр-міністром Нідерландів доволі великі. 

«Найбільша партія, яка має найбільше місць у парламенті, починає переговори з іншими партіями. Якщо ці переговори вдаються, то тоді у сформованій коаліції та партія, яка має найбільше голосів, як правило надає країні прем’єра. Тож якщо коаліція з PVV буде сформована, то шанси Герта Вілдерса стати новим прем’єром досить великі», - сказала вона.

Інший альтернативний варіант, за її словами, також можливий, але наскільки він імовірний, наразі важко прогнозувати. 

Читайте також: Дострокові парламентські вибори у Нідерландах: як проходять та чого чекати Україні?

«PvdA, VVD, NSC та D66 разом. Такий варіант також можливий, тоді прем’єр-міністром міг би бути Франс Тіммерманс. Такі новини були б досить хорошими для України. Але буде важко домовитися. Це така друга альтернатива», - пояснила експертка.

Як повідомляв Укрінформ, лідер нідерландської ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс пообіцяв боротися з міграцією та потоком біженців.

Офіційні результати голосування будуть оголошені виборчою радою Нідерландів 1 грудня о 10:00.

22 листопада у Нідерландах стартували дострокові парламентські вибори.

Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-