Дострокові парламентські вибори у Нідерландах: як проходять та чого чекати Україні?

Дострокові парламентські вибори у Нідерландах: як проходять та чого чекати Україні?

Укрінформ
Кінець епохи Рютте: хто може стати новим прем’єром і як претенденти ставляться до України

Сьогодні, 22 листопада, у Нідерландах стартували дострокові парламентські вибори після відставки уряду Рютте. Уряд Нідерландів на чолі з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте розпався після того, як не вдалося дійти згоди щодо міграційної політики.

За вміння знаходити рішення та тримати у вузді урядові кризи він отримав прізвисько Тефлоновий Марк.

Політик-важковаговик відігравав і відіграє велику роль для України. Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Нідерланди активно підтримували нашу країну. Саме Нідерланди стали першою країною, яка пообіцяла передати Україні винищувачі F-16. Минулого тижня уряд Рютте виділив на 2024 рік 2 млрд євро на допомогу Україні.

Однак на Нідерланди чекають серйозні зміни, адже вперше за 13 років у країні з’явиться новий лідер. Вибори та післявиборча коаліціада мають стати непростим випробуванням для Нідерландів. Нижня палата парламенту має 150 місць, тому коаліція має контролювати принаймні 76 місць. Для формування коаліції після виборів знадобляться щонайменше три партії, тож це може бути тривалий процес.

Отже, хто може стати новим прем’єр-міністром Нідерландів? І що це означає для України? Чи продовжить майбутній кабінет політику Рютте?

ДЕНЬ ВИБОРІВ У НІДЕРЛАНДАХ

На центральних вулицях великих міст у Нідерландах усюди великі білборди з назвами партій, новими та старими, вже добре відомими обличчями. У громадському транспорті, супермаркетах та просто на вулиці люди обговорюють, як зміниться їхнє життя після виборів.

У Нідерландах виборців насамперед хвилює, що відбувається в їхній країні. Найбільше – серйозна житлова криза, міграція, система охорони здоров’я, освіта, кліматична криза.

Розібратися у програмах та визначитися, за кого голосувати на виборах, нідерландцям допомагає посібник StemWijzer.

Треба відповісти на 30 запитань. Наприклад, чи потрібно у Нідерландах будувати більше атомних електростанцій. Користувач може вказати «згоден», «не згоден» чи вагається з відповіддю. У кінці такого тесту результат показує, з якими партіями виборець погоджується найбільше.

На відміну від інших європейських країн, вибори в Нідерландах зазвичай проводяться по середах. Загалом по всій країні було відкрито 9823 виборчі дільниці. Цікаво, що у низці муніципалітетів є виборчі дільниці у доволі особливих місцях. Наприклад, у парку мініатюр «Мадюродам», що розташований у Гаазі, в будинку Анни Франк, що в Амстердамі, також можна проголосувати у кінотеатрах Pathé. Виборчі дільниці відкрилися о 7:30. Проголосувати можна до 21:00.

Участь у голосуванні беруть громадяни, яким виповнилося 18 років. Для участі у виборах було зареєстровано 26 партій.

ВИБОРЧА ГОНКА У НІДЕРЛАНДАХ – ХТО ДРУГ УКРАЇНИ?

Як і два роки тому, VVD (Народна партія за свободу і демократію), раніше очолювана Рютте, спочатку виглядала найбільшою партією, згідно з опитуваннями. Зараз главою цієї партії замість Рютте стала Ділан Єшильгіоз-Зегеріус. І якщо «Народна партія за свободу та демократію» переможе, то можливо, що саме вона стане першою жінкою прем’єр-міністеркою Нідерландів. Адже зазвичай прем’єром стає лідер найбільшої партії, яка входить до коаліції.

PvdA (Трудова партія) та GroenLinks (Зелені ліві) об’єднали зусилля. Їх також можна назвати друзями України. Переважною більшістю голосів вони обрали своїм лідером Франса Тіммерманса. Останні майже 10 років він провів у Брюсселі. Зараз його місце посів колишній міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра. Він був висунутий урядом на посаду єврокомісара після того, як Тіммерманс, який її власне й обіймав, пішов у відставку, щоби взяти участь у національних виборах.

Варто зазначити, що у 2014 році, коли Росія знищила у небі над Донбасом пасажирський літак рейсу МН17, Тіммерманс був міністром закордонних справ в уряді Рютте. Тож він чудово розуміє, що таке «русский мир». Він добре усвідомлює усі виклики. І враховуючи його досвід, також має шанс стати прем’єром, хто, як і Рютте, активно підтримуватиме Україну.

Однак враховуючи, що усе швидко змінюється, як то кажуть, можуть бути варіанти.

На телебаченні відбулися дебати між найбільшими нідерландськими політичними партіями. Центральним питанням була міграційна політика. Права партія Герта Вілдерса PVV, яка виступає категорично проти міграції і надання притулку, має шанс стати найбільшою партією в Нідерландах.

Багато лівих партій закликають виборців голосувати стратегічно, щоб уникнути правого уряду. Тож це дуже напружені вибори для Нідерландів.

«Загалом маємо чотирьох лідерів гонки за право стати найбільшою партією Нідерландів. Дві з партій, скажімо так, скептичні щодо України. Перша називається Партія свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом. І ця партія обіцяє своїм виборцям припинити підтримку України – військову, політичну, економічну. Друга партія налаштована краще – це партія, яка називається NSC (Новий соціальний контракт). Її заснував і очолює колишній християнський демократ Пітер Омтзігт. Ця партія підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії, але не має прозорої чіткої позиції, коли йдеться про кандидатство України на членство у Євросоюзі. Інші – VVD (Народна партія за свободу і демократію) та PvdA (Трудова партія) з GroenLinks (Зелені ліві), які лідирують у гонці – повністю проукраїнські, готові підтримувати військово, політично та економічно», – розповів нідерландський журналіст та політолог Хьюберт Смейтс.

Він також зазначив, що це перші вибори у Нідерландах після Другої світової, коли у Європі йде війна. «Перед початком кампанії я думав, і був дуже наївним, що ці вибори матимуть інший фокус: війна в Україні, російська загроза, виклики для Євросоюзу та НАТО. Цього не сталося. Кампанія була менш європейською і більш національною. І боюся, я дуже песимістично налаштований щодо результату виборів. Так, ми зараз не можемо прогнозувати, хто переможе. Але загальна тенденція кампанії була спрямована всередину, а не назовні. Пам’ятаємо лише про нідерландців і забудемо про сусідів – війну в Україні та Росію. Це мене дуже засмучує», – ділиться Смейтс.

Зі свого боку Юлія Солдатюк-Вестервельд, експертка Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael, зазначила, що після виборів починається процес формування коаліції, він доволі довгий, іноді він може тривати від чотирьох місяців до пів року. «Формування коаліції займає багато часу. Це означає, що наступні пів року змін не буде, оскільки кабінет міністрів залишається той самий, і щодо України всі пакети підтримки, які зараз існують, будуть продовжені», – сказала вона у коментарі Укрінформу.

На її думку, є два варіанти найбільш імовірної коаліції. «Це VVD (Народна партія за свободу і демократію), раніше очолювана Рютте, а зараз Ділан Єшильгіоз-Зегеріус, PvdA (Трудова партія) та GroenLinks (Зелені ліві) на чолі з лідером Тіммермансом і NSC (Новий соціальний контракт), яку очілює Омтзігт. Такий варіант дуже сприятливий для України. Це означає, що політика та підтримка України не зміниться. Є інший варіант: це VVD, NSC і третя Партія свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом. Його партія доволі скептично налаштована щодо підтримки України», – зазначила Юлія Солдатюк-Вестервельд,

За її словами, Партія свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом має шанс зараз вперше за тривалий час увійти в коаліцію. Тож висловлювання цієї політичної сили стали менш критичними та більш поміркованими для того, щоб потім мати змогу почати переговори з VVD (Народна партія за свободу і демократію).

“До повномаcштабного вторгнення ця партія була позитивно налаштована щодо Росії. У 2018 році декілька депутатів з партії PVV їздили в Думу на запрошення одного з політиків. Наскільки тісні ці зв’язки зараз, невідомо, як і те, як PVV себе позиціонуватиме щодо України після виборів”, – наголосила вона.

НІДЕРЛАНДСЬКИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПАСЬЯНС – ЧИ СКЛАДЕТЬСЯ ВІН ДЛЯ УКРАЇНИ?

За результатами опитування Peilingwijzer, три партії залишаються лідерами виборчої гонки.

VVD (Народна партія за свободу і демократію), раніше очолювана Рютте, зараз главою цієї партії стала Ділан Єшильгіоз-Зегеріус – 26-30 місць. І ця політична сила є другом України.

Чого не скажеш про ультраправу Партію свободи (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом – 25-29 місць.

GroenLinks (Зелені ліві) та PvdA (Трудова партія), які обрали своїм лідером Франса Тіммерманса та мають 23-27 місць.

Схоже, що новоутворена партія NSC (Новий соціальний контракт), заснована у серпні депутатом Пітером Омтзігтом, вибуває з боротьби за найбільшу кількість місць у парламенті, наразі прогнозується 19-23 місця. Тоді як майже тиждень до списку топ-3 партій входила і NSC, а PVV явно відставала. За останні кілька днів партія Герта Вілдерса піднялася, а партія Пітера Омтцігта впала в рейтингу.

Причиною таких різких змін могли стати дебати. Схоже, що Вілдерс дуже добре виступає на дебатах на телебаченні. За даними дослідницької компанії I&O Research, майже 40 відсотків глядачів визнали його найбільш переконливим.

Однак варто пам’ятати, що це ще не результати виборів. І завжди є якась несподіванка, партія, що отримує додатково 5 і більше місць у порівнянні з опитуванням. У 2017 році партія VVD отримала набагато більше місць, ніж прогнозували в остаточних опитуваннях, а у 2021 році такою була партія D66.

Виборці можуть змінити ситуацію. Тож варто запастися терпінням. Перші результати виборів (екзит поли) мають бути відомі близько 19:00 – 20:00 вечора, остаточні – наступного дня виборів.

Ірина Драбок, Гаага

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-