Словаччина надаватиме Україні гуманітарну допомогу й виступає за мирні переговори - глава МЗС

Словаччина надаватиме Україні гуманітарну допомогу й виступає за мирні переговори - глава МЗС

Укрінформ
Словаччина продовжить надавати Україну невійськову підтримку і вважає, що зараз настав час для мирних переговорів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар під час спільної зі своїм австрійським колегою пресконференції у середу у Відні.

"Словацька Республіка розглядає російську агресію як порушення міжнародного права, і ми готові допомагати Україні, тому що всі хочуть миру, всі хочуть демократії для України і ми всі хочемо, щоб Україна та її територія не зазнавали потрясінь", - сказав Бланар.

Водночас він заявив про те, що наразі лінія бойового зіткнення в Україні стала відносно статичною і "зараз можна побачити рішення в мирних переговорах". "Мирне рішення завжди складне. Але ми повинні сказати, що нам потрібне припинення вогню перед мирними переговорами. Зараз ми бачимо, що конфлікт в Україні триває вже понад 600 днів і не призводить до жодних результатів. Ще раз повторюю, ми підтримуємо Україну. Однак ми бачимо, що конфлікт увійшов у заморожену фазу", - зазначив Бланар.

Читайте також: Найбільшою загрозою безпеці в Європі є російська агресивна війна - глава МЗС Австрії

За його словами, Словацька Республіка й надалі продовжувати надавати Україні допомогу, але не у військовій сфері. Це, наприклад, стосується розмінування українських територій а також "підтримки України через членство в Європейському Союзі".

"Але ми маємо дещо іншу думку. Ми визнаємо, що військового рішення не існує, і нам потрібен тиск для мирних переговорів, і ми підтримуємо всі мирні переговори… Я ще раз повторюю, що ми виступаємо за мирні переговори, чи то з боку України, чи з боку Китаю. Припинення вогню – це, звичайно, наша позиція, позиція Словацької Республіки", - зазначив глава словацького МЗС.

Він також заявив, що уряд Словаччини готовий обговорювати питання введення 12-го пакету санкцій ЄС проти РФ, але він "має чіткі умови для підтримки санкцій", які "не повинні шкодити інтересам Словацької Республіки, особливо економіці". "Ось чому цей дванадцятий пакет санкцій для нас лишається відкритий. Але у нас є свої умови, які я також обговорював у Брюсселі. І якщо дванадцятий пакет санкцій включатиме, зокрема, ядерне питання, то Словаччина його не підтримає", - заявив Бланар.

Як повідомлялося, раніше глава МЗС Словаччини Юрай Бланар заявив, що Словаччина не підтримає 12-й пакет санкцій ЄС проти РФ, якщо він включатиме заборону на імпорт російського ядерного палива, оскільки словацькі АЕС ще не переобладнані під використання іншого палива.

Фото: Х, twitter.com/SlovakiaMFA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-