Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Формування української національної та громадянської ідентичності – пріоритет держави

Формування української національної та громадянської ідентичності – пріоритет держави

Блоги
Укрінформ
Мінмолодьспорту активно працює над створенням українськомовного інформаційного продукту та просуванням українських наративів

За результатами соціологічного дослідження громадянської ідентичності українців у 2022 році абсолютна більшість опитаних ідентифікує себе громадянином України – 94%, майже стільки ж – мешканцем свого регіону, половина ідентифікують себе європейцями, близько 30% – ні, «радянською людиною» вважають себе майже 10%.

Результати соціологічних опитувань переконують, що проблема ідентифікації населення себе українцями, зокрема за регіональним зрізом, існує, а її вирішення потребує перманентних комплексних дій. Вони мають бути спрямовані на довгостроковий результат щодо досягнення єдності в українському суспільстві шляхом подолання суперечностей соціокультурного, мовного, регіонального характеру на основі європейського та євроатлантичного курсу, консолідації суспільства навколо суспільно-державних (національних) цінностей.

НАРОДЖЕННЯ ІДЕЇ

В умовах, коли протягом останніх років окупаційні адміністрації держави-окупанта проводять цілеспрямовану політику знищення української національної та громадянської ідентичності, зокрема дітей та молоді, через формальну та неформальну освіту, мають бути розроблені заходи та сучасні методи для збереження української національної та громадянської ідентичності.

Таким ефективном методом сьогодні є інформаційна політика та неформальна освіта. Проте, сьогодні населення відзначає недостаню кількість освітнього, просвітницького україномовного контенту для всіх вікових категорій. При цьому з метою підвищення рівня мобільності інформації, формується запит на створення онлайн-інструментів та інтерактивних підходів до вивчення історії України, української мови, культури, утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Мінмолодьспорту реагує на такі запити та формує відповідну політику, враховуючи реальні загрози сьогодення, які обґрунтовують необхідність перегляду цінностей для всіх вікових категорій.

Враховуючи реалії сьогодення ми працюємо над створенням сучасного, цікавого, інформаційного українськомовного продукту.

КРОКИ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ: ЯК І З КИМ

У межах Програми «Спільнодія», яка виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу створено унікальний курс «Єдина Україна: становлення української нації».

Це – інформаційний продукт, спрямований на подолання постколоніальних та посттоталітарних наслідків у свідомості людей та об’єднання їх навколо ідеї сильної, демократичної і незалежної держави. Освітній серіал має на меті формування української ідентичності у населення, підвищення рівня знань про історію боротьби за незалежність України, волонтерські рухи, поглиблення знань з новітньої історії України – її європейський вибір.

Онлайн-курс розроблений із залученням експертів Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Українського інституту національної пам’яті, експертів з дезінформації та політичних маніпуляцій.

ДЛЯ КОГО ЦЕЙ КУРС

Передовсім курс створено для вчителів з історії, фахівців з виховної роботи, громадських та волонтерських організацій, які залучені до реалізації проєктів у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Він стане у нагоді і тим хто хоче підвищити власний рівень знань про історію України, поглибити власні знання з новітньої історії, сучасних процесів державотворення.

Курс буде цікавим усім хто має активну громадянську позицію, хто так чи інакше дотичний до процесу формування української національної та громадянської ідентичності, подолання наслідків війни в Україні.

ХТО ЯКЩО НЕ МИ

Міністерство молоді та спорту активно працює над створенням українськомовного інформаційного продукту та просуванням українських наративів. Наш пріоритет – формування у майбутнього покоління усвідомлення про боротьбу українського народу за національні цінності, нашу мову – задля подолання комплексу меншовартості, який століттями насаджування російським режимом.

Ми маємо перемогти на цьому інформаційному, просвітницькому фронті. Разом ми зможемо протистояти ворогу.

Матвій Бідний, виконуючий обов’язки міністра молоді та спорту України

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-