Субх: Послаблення уваги до війни РФ через конфлікт у Газі є викликом для української дипломатії

Субх: Послаблення уваги до війни РФ через конфлікт у Газі є викликом для української дипломатії

Ексклюзив
Укрінформ
Конфлікт у Газі послабив увагу до російської війни у світі, але Україна докладає всіх зусиль, аби питання агресії РФ не зникло з порядку денного ООН, інших міжнародних організацій та зустрічей серед провідних країн світу.

Про це заявив у інтерв’ю Укрінформу спеціальний представник України з питань Близького Сходу і Африки Максим Субх, який відвідав минулого тижня штаб-квартиру ООН у Нью-Йорку.

«Однозначно, після 7 жовтня (нападу ХАМАС на Ізраїль, – ред.) увага світової спільноти, політиків і міжнародних медіа до російської агресії проти України зменшилася. Це один з важливих і серйозних викликів для нашої дипломатії», – зазначив Субх.

Щодо позиції України з цього питання, то він нагадав, що «в нас було декілька заяв», які «є дуже виваженими: засудивши ХАМАС, ми засудили терор як феномен, терор, з яким Україна стикалася і стикається у вигляді тих злочинів, що їх продовжує скоювати Російська Федерація».

Читайте також: Війна в Газі не повинна послабити підтримку України - Столтенберг

Він зазначив, що в заявах Міністерства закордонних справ України вкотре підтверджується відданість України принципу співіснування двох держав.

«Тобто ми однозначно підтримуємо, як і решта країн цивілізованого світу, право Палестини на власну державу, право палестинського народу на самовизначення», – пояснив спецпредставник.

За його словами, «ніхто не має права стверджувати, що засудження ХАМАС є цілковитою підтримкою Ізраїлю». Він зазначив, що вчинено акт тероризму проти цивільного населення, який необхідно було засудити. «І документи, які не містять цього засудження, викликають певні застереження, у тому числі й з боку України», –додав він, маючи на увазі резолюцію Генасамблеї ООН від 27 жовтня, яка закликає до «гуманітарного перемир’я» в Газі.

Читайте також: Ситуація на Близькому Сході не має відволікати увагу Євросоюзу від України - Мецола

Водночас, вважає Субх, події в Газі «дещо відкрили очі Ізраїлю на Росію». Вони усвідомили, що яким би не був той координаційний механізм чи рівень взаємодії, який Ізраїль мав з Росією до 7 жовтня, він виявився абсолютно не тим, на що сподівалися ізраїльтяни, розбудовуючи відносини з Москвою, зазначив спецпредставник.

Росія «з певною зневагою поставилася до Ізраїлю, який постраждав від атаки ХАМАСу», хоча Ізраїль очікував набагато рішучішу позицію з боку Росії, зауважив він. «Цього не сталося, Ізраїль зараз у розпачі й відчуває, що це (відносини з РФ, – ред.) треба переглядати».

Проте, на думку спецпредставника, нині складно прогнозувати, «якою буде подальша формула відносин Ізраїлю й Росії, чи збільшиться допомога Україні й чи стануть заяви ізраїльського керівництва більш відкритими й щирими щодо засудження російської агресії».

За його словами, це залежатиме від внутрішньополітичної ситуації в Ізраїлі після завершення операції.

Читайте також: Криза на Близькому Сході вже має тривалий вплив на політику ЄС стосовно України - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, Берлін вважає за необхідне підтримати Ізраїль у тому, щоби позбавити ХАМАС можливості продовжувати терористичні атаки та тероризувати власне населення. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Агентство ООН з надання допомоги палестинським біженцям на Близькому Сході (UNRWA) 18 листопада, заявило, що Ізраїль розпочав постачання палива до сектору Гази.

Прем’єр-міністр Катару шейх Мохаммед бін Абдулрахман аль-Тані заявив, що укладення угоди щодо звільнення заручників між Ізраїлем та ХАМАСом залежить лише від «незначних» практичних питань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-