Посол Британії про використання Росією їжі як зброї: Ми не повинні дозволити цього жахіття

Посол Британії про використання Росією їжі як зброї: Ми не повинні дозволити цього жахіття

Укрінформ
Пам’ять про Голодомор має спонукати світ до рішучих дій, які не дозволять Росії використовувати їжу як зброю.

Про це заявив посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс у виступі на спеціальній події Київського безпекового форуму «Розірвати замкнене коло смерті», присвяченій 90-м роковинам Голодомору-геноциду українського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Деяким людям важко уявити режим, який використовує їжу як зброю. Але це те, що ми зараз бачимо після припинення Чорноморської зернової ініціативи. Росія знищила 280 тис. тонн зерна за місяць – цього вистачило б, щоб протягом року годувати мільйон людей, які дуже потребують цього продовольства», - сказав Гарріс.

Читайте також: Римо-католицькі єпископи звернулися до українців з нагоди 90-х роковин Голодомору

Він нагадав, що разом з главою МЗС Великої Британії минулого тижня відвідував Одесу, де вони бачили, як Україна прориває російську блокаду.

«Я був радий оголосити, що британські страхувальники страхують кораблі, які ідуть цим гуманітарним коридором і вивозять зерно для світу. Отже, наша пам’ять підштовхує нас до дій. І якщо їжа використовується як зброя, ми не повинні дозволити цьому жахіттю відбуватися. Нам необхідно гарантувати, що українське зерно дійде до тих, кому воно потрібне», - наголосив посол Британії.

У цьому контексті він віддав данину українським Збройним силам, які успішно працюють у Чорному морі, підтримують гуманітарний коридор і допомагають Україні досягти перемоги.

Посол також наголосив на важливості фіксації злочинів, які вчиняються під час російської агресії в Україні. Він нагадав про історію британського журналіста Ґарета Джонса, який відвідав Україну під час Голодомору 1932-1933 років і розказав усьому світові про ці трагічні події.

Читайте також: Декларацію з нагоди 90-х роковин Голодомору підписали 45 держав ООН - Кислиця

«Ґарет Джонс сказав, що важливо створити каталог свідчень про злочини. І я пишаюся тим, що сьогодні ми підтримуємо українську владу і український народ у створенні каталогу свідчень про злочини Росії в ході цього жорстокого вторгнення в Україну», - сказав Гарріс.

25 листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів і 90-ті роковини Голодомору 1932–1933 років в Україні

Українська делегація в ООН ініціювала підписання державами-членами Декларації з нагоди 90-х роковин Голодомору, до якої приєдналося вже 45 країн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-