Ізраїльський конфлікт, на відміну від війни в Україні, має політичне рішення - Снайдер

Ізраїльський конфлікт, на відміну від війни в Україні, має політичне рішення - Снайдер

Ексклюзив
Укрінформ
Протистояння в Газі, очевидно, завершиться швидким політичним рішенням, тоді як у війні між Росією та Україною хтось має перемогти, а хтось програти, вважає американський історик, професор Єльського університету Тімоті Снайдер.

Про це він сказав у коментарі Укрінформу після перегляду фільму «Гартовані гнівом» (A Rising Fury) про Революцію гідності та російське вторгнення, що демонструвався у Нью-Йорку з 27 жовтня по 2 листопада.

Відповідаючи на прохання кореспондента коротко сформулювати, що спільного і відмінного у двох нинішніх воєн, Снайдер зазначив: «Війна в Україні, з точки зору моральної оцінки – одна з найменш складних воєн, які тільки можна собі уявити. Агресія і геноцид – все з одного боку. Жахлива пропаганда і тероризм – все це одного боку. Війна ж між Ізраїлем і Газою – зовсім інше».

За словами професора, «вона набагато більш неоднозначна і складніша».

«Думаю, ще одна відмінність полягає в тому, що війна в Газі з набагато більшою ймовірністю приведе до швидкого політичного вирішення, тоді як війна між Росією та Україною не переросте в політичне рішення найближчим часом, оскільки хтось має перемогти, а хтось програти».

Відповідаючи на запитання глядачів фільму під час його обговорення, Снайдер зазначив, що «дуже скептично» ставиться до здатності Сполучених Штатів, Європи або взагалі будь-кого безпосередньо впливати на російську політику.

«Найкраща політика щодо Росії – це добра політика щодо України. Єдиний спосіб, яким ми справді можемо вплинути на Росію в правильному напрямку, – це підтримувати Україну . Думаю, ми чинимо правильно, коли намагаємося зробити так, щоб Росія програла цю війну», – сказав він.

Читайте також: Україна у війні проти Росії уособлює надію людської цивілізації - Тімоті Снайдер

На переконання Снайдера, в Україні можна досягти реальних змін.

«Якщо Україна пройде через це й стане успішним конституційним плюралістичним суспільством, то надалі вона стане зразком для Росії, де побачать, що таке можливо», – пояснив він.

За його словами, багато росіян також прагнуть програшу РФ у війні, бо розуміють, «що поки ви ведете імперські війни й не програєте, то лише в цьому й полягатиме вся ваша політика».

Як повідомляв Укрінформ, У Нью-Йорку до 10-річчя Майдану відбувся показ документального фільму продюсерської команди Лесі Калинської «Гартовані гнівом» (A Rising Fury).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-