Саміт у Брюсселі: ЄС залишається єдиним у військовій та фінансовій підтримці України

Саміт у Брюсселі: ЄС залишається єдиним у військовій та фінансовій підтримці України

Оновлено
Укрінформ
Лідери держав ЄС на засіданні Євроради у Брюсселі підтвердили єдність у продовженні підтримки України, включаючи надання фінансової та військової допомоги, а також досягли прогресу у питанні щодо шляхів використання заморожених фінансових активів Росії в інтересах відновлення України.

Про це у п'ятницю в Брюсселі під час пресконференції за підсумками саміту ЄС заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми щойно завершили засідання Європейської ради. Перший пункт, на якому я хочу наголосити - це підтримка, яку ми висловили для України. Україна є пріоритетом для нас, і вона залишатиметься пріоритетом. Ми рішуче налаштовані продовжувати надавати фінансову допомогу, у відповідності з дискусією, яку ми мали вчора навколо середньострокового перегляду багаторічної фінансової перспективи (MFF, багаторічний бюджет ЄС – ред.). Ми хочемо працювати в рамках ЄС також на двосторонній основі у тому, що стосується надання військової допомоги», - сказав Мішель.

Він зауважив також, що учасники зустрічі провели «дуже добру» дискусію навколо заморожених на території ЄС російських фінансових активів та шляхів використання надходжень від їх утримання у банківських установах ЄС для фінансування негайних та довгострокових потреб України.

«Є широке бажання у всіх нас зробити вирішальні кроки вперед у цьому питанні. Ми доручили Високому представнику ЄС та Європейській комісії просуватися вперед з операційними пропозиціями, як ми можемо мобілізувати певну частину доходів від цих активів для надання короткотермінової допомоги для України, а після – довгострокової допомоги у її відновленні», - зазначив президент Європейської ради.

Читайте також: Особливо очікуємо політичного рішення про початок переговорів щодо України в ЄС - Президент

Як повідомлялося, 26-27 жовтня в Брюсселі відбувся дводенний саміт ЄС, на якому глави держав та урядів країн ЄС обговорили перегляд довгострокового бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що, зокрема, передбачає створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро, з розрахунку на наступні чотири роки. Остаточне рішення щодо цього європейські лідери прийматимуть під час наступної зустрічі на вищому рівні у грудні поточного року.

Іншими питаннями саміту стали ситуація на Близькому Сході, питання регулювання міграції та захисту зовнішніх кордонів ЄС, а також шляхи підвищення конкурентоспроможності європейської економіки.

Вчора до учасників саміту віртуально звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-