Кондратюк закликала країни Латинської Америки запровадити санкції проти РФ

Кондратюк закликала країни Латинської Америки запровадити санкції проти РФ

Укрінформ
Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу на форумі "Вільна Америка" закликала країни Латинської Америки запровадити санкції проти Російської Федерації.

Про це повідомляє пресслужба Апарату ВР, передає Укрінформ.

Насамперед віцеспікерка українського парламенту подякувала країнам Латинської Америки, які практично в повному складі підтримали основні резолюції Організації Об‘єднаних Націй, що засуджують російську агресію. Вона наголосила, що український народ цінує кожен голос на свою підтримку.

Разом з тим, на переконання Кондратюк, увесь світ бачить неефективність Ради безпеки ООН в нинішніх умовах. Тому заступниця Голови ВР закликала до докорінного реформування Радбезу ООН.

"Росія, яка вчинила агресію, нехтуючи основний принцип ООН, не може бути постійним членом Ради безпеки. Склад постійних членів має бути розширений і представник Латинської Америки нарешті повинен отримати право представляти регіон в головному безпековому органі світу", – підкреслила віцеспікерка, зауваживши, що Президент України Володимир Зеленський говорив про це у своєму виступі на останньому засіданні Генеральної асамблеї ООН у вересні.

Кондратюк також зазначила, що в Україні усвідомлюють, що зовнішня політика більшості країн регіону Латинської Америки побудована за принципом "невтручання у конфлікти поза межами країни".

"Але війна Росії — це порушення базових норм і принципів міжнародного права. Здійснення геноциду. Тому нам, українцям, дуже важко прийняти і зрозуміти принцип "нейтралітету" будь-якої країни, коли йдеться про одностороннє рішення великої держави: захопити і знищити свого сусіда", — констатувала вона.

У цьому контексті заступниця Голови ВР закликала країни Латинської Америки висловити чітку позицію щодо терористичних дій російського керівництва проти України, а парламенти та уряди, зокрема й представників форуму «Вільна Америка», ухвалити відповідні резолюції.

Кондратюк закцентувала, що зараз Україна дуже потребує допомоги націй, які самі пройшли жахливий досвід зовнішніх інтервенцій.

"Ми також звертаємося до держав Латинської Америки з проханням переривати будь-який бізнес з російськими партнерами, не дозволяти російським компаніям продовжувати підприємницьку діяльність в країнах регіону, запроваджувати економічні санкції проти РФ", — додала віцеспікерка.

Окремо Кондратюк зупинилася на російській пропаганді, яка спотворює реальність. Вона нагадала, що провідні країни світу заборонили на своїх територіях мовлення російських пропагандистських ЗМІ, і закликала країни Латинської Америки зробити так само.

Кондратюк також повідомила про зустрічі на полях форуму "Вільна Америка" з експрезидентами Мексики Вінсентом Фоксом, Коста-Рики Мішелем Анхелем Родрігесом та Колумбії Андересом Пастраною, за результатами яких заступниця Голови ВР домовилася про просування в межах Платформи експрезидентів Латинської Америки української Формули миру.

Читайте також: Зеленський - лідерам країн ЄС: Новий санкційний пакет проти РФ має бути потужнішим за попередні

Як повідомлялося, форум «Вільна Америка» відбувається 25-27 жовтня в місті Мехіко з ініціативи Християнсько-демократичної організації Америки, яка об’єднує 34 партії із 21 країни Латинської Америки. Вони представляють близько 30% усіх зареєстрованих виборців у своїх країнах і 10% від усього населення Глобального Півдня, де проживає понад 665 мільйонів осіб.

Фото: rada.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-