Зеленський - лідерам країн ЄС: Новий санкційний пакет проти РФ має бути потужнішим за попередні

Зеленський - лідерам країн ЄС: Новий санкційний пакет проти РФ має бути потужнішим за попередні

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський наголосив, що у 12-му пакеті санкцій проти Російської Федерації необхідно врахувати досвід попередніх санкційних пакетів.

Про це він сказав у зверненні до учасників засідання Європейської ради на рівні лідерів держав ЄС, оприлюдненому на сайті ОП, передає Укрінформ. 

«Я дякую за санкційний тиск на Росію. Кожен з ухвалених пакетів санкцій справді потрібний. Ключове зараз – щоб усі санкції працювали на повну та щоб Росія не могла їх обходити. Ми бачимо, що це стало одним із топових завдань для Кремля – маніпулювати санкціями, знівелювати їх», - сказав Зеленський.

За його словами, варто посилити спільну роботу проти цього – проти всіх посередників, які допомагають Росії обходити санкції, зокрема у Європі та в інших регіонах світу.

«Обговорюється новий, 12-й пакет санкцій ЄС. Маємо врахувати досвід усіх попередніх пакетів. І потужність нового санкційного кроку ЄС має бути більшою, ніж попередніх. Варто приділити увагу й застосованій ціновій стелі для російської нафти – очевидно, що вона працює зовсім не так ефективно, як на це розраховували при її впровадженні. Потрібне зниження стелі та посилення механізмів її забезпечення. Та я закликаю вас працювати над цим разом із нашими партнерами, з усіма нами та всіма партнерами з G7 та G20», - наголосив Президент.

Він подякував Бельгії та іншим державам і лідерам, «які працюють, щоб Росія відчула ціну своїх жорстоких ударів».

«Усі активи держави-терориста та пов’язаних із нею осіб в усіх доступних юрисдикціях мають бути заморожені й спрямовані на компенсацію шкоди від російського терору. Це справедливо, щоб кошти, накопичені російським режимом фактично заради війни, працювали заради миру. І це утвердження сили права – використовувати такі кошти в інтересах жертв порушення Росією міжнародного права», - наголосив Зеленський.

Окрім того, він подякував за дуже дієвий інструмент підтримки – довготермінові програми, зокрема бюджетну підтримку. «Серед країн ЄС уже є рішення про такі програми від Німеччини, Данії, Швеції, Литви та Єврокомісії. І, звісно, поза межами ЄС – я дякую Норвегії, Японії та Швейцарії за довготермінові кроки. Нині довготерміновий крок розглядається і в Сполучених Штатах», - повідомив глава Української держави.

Він наголосив, що «у таких протистояннях, як розв’язане Росією, перемагає той, хто забезпечує довгу стратегію».

«Росія має бачити, що її амбіції загарбника витримають менше, ніж наша здатність захищати нашу свободу. І тому кожна затверджена програма саме такої довготермінової підтримки України – це чіткий сигнал Росії, що її агресія марна, і що хоч би скільки ресурсів Путін спалив у війні, він все одно не переможе. Російська еліта повинна це бачити й відчувати, щоб російському диктатору було складніше утримувати свої позиції. Тому варто розширювати цей наш із вами досвід програм довготермінової підтримки», - переконаний Президент.

Читайте також: Зеленський розраховує, що Європа передаватиме Україні заморожені активи РФ

Він зауважив, що кожне з таких рішень непросте, але кожне з них – це захист свободи й нашої з вами Європи.

«Я дякую за кожен із наданих оборонних пакетів для наших воїнів – за зброю й техніку, за снаряди, за ППО. Учора, до речі, наші воїни збили російські ударні дрони, які рухалися в напрямку Хмельницької атомної станції. Знову й знову бачимо, з ким маємо справу: зі злом, яке здатне атакувати навіть атомні станції. ППО – це життя. Дякую, дякую всім із вас, хто це розуміє й допомагає Україні відповідними системами та ракетами до них. Сталість постачання зброї для України означає сталість захищеності всієї Європи – кожного нашого сусіда», - підкреслив Зеленський.

Також він висловив особливу вдячність за розбудову військової промисловості в Україні та разом з Україною.

«Багато європейських оборонних компаній приєднались. І я запрошую усі оборонні компанії Європи приходити в Україну та брати наш досвід, щоб його примножити. Це саме та співпраця, яка зробить усіх нас сильнішими – на покоління», - додав Президент.

Читайте також: Завдяки санкціям ЄС бюджетний дефіцит Росії цьогоріч сягнув €15,9 мільярда - Єврокомісія

Як повідомлялося, Україна на засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ, що відбулася в Києві, закликала розпочати предметну роботу над 12-м пакетом санкцій проти РФ.

Раніше Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела повідомив, що Європейський Союз вирішує щодо змісту 12-го пакета санкцій проти РФ, який може бути представлений вже у жовтні цього року. Новий пакет санкцій може містити заборону на закупівлю алмазів з Москви.

Європейський Союз ухвалив попередній, 11-й, пакет санкцій 23 червня.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-