Єврокомісія має абсолютні підстави дати позитиву оцінку щодо вступу України в ЄС - експертка

Єврокомісія має абсолютні підстави дати позитиву оцінку щодо вступу України в ЄС - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Якщо країни-члени Євросоюзу не почнуть висувати нові рекомендації для України, то в неї є основа для позитивної оцінки Європейською комісією та схвалення рішення про початок переговорів про вступ у грудні.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловила засновниця та директорка Центру “Нова Європа” Альона Гетьманчук.

На її переконання, Україна має підстави для того, щоб Єврокомісія надала позитивну оцінку, і на основі неї ЄС на саміті в грудні зможе схвалити політичне рішення про початок вступних переговорів.

Гетьманчук пояснила, що рекомендації Єврокомісії вимагають тільки їх виконання, а не імплементації реформи загалом. Як приклад, вона згадала пункт стосовно Конституційного суду, в якому вимагається впровадження законодавства щодо процедури відбору суддів, а не вся реформа органу.

Читайте також: Україна ще на політичному етапі вступу в ЄС, але має бути готова й до технічного - експертка

“Якщо ми говоримо саме про виконання цих рекомендації, то переважно вони виконані, і в Єврокомісії є абсолютні підстави. Повірте, оцінка наших експертів більш критична, ніж була усна оцінка Єврокомісії в червні цього року”, – зазначила директорка Центру.

Водночас вона застерігає від того, щоб після оцінки Єврокомісії в Україні не відбувся відкат у реформах, на що можуть звернути увагу деякі країни перед прийняттям рішення в грудні. По-друге, аналітикиня попереджає, що деякі прискіпливі країни можуть запропонувати ще якісь рекомендації, наприклад, вже для вступних переговорів.

“Ми, як Центр, комунікуємо з тими країнами ЄС, які розглядають цю можливість, щоб не було цього… Ми вважаємо, що під час вступного переговорного процесу буде набагато більше важелів робити ті чи інші речі і виконати не просто рекомендації, а імплементувати власне реформи”, – наголошує Гетьманчук.

Читайте також: Шмигаль: Якнайшвидший початок переговорів про членство України в ЄС буде найкращою відповіддю ворогу

Як повідомлялося, Україна отримала статус кандидата в члени Європейського Союзу в червні 2022 року. Надалі від країни вимагається виконати сім критеріїв, що стосуються боротьби з корупцією, дотримання свобод тощо. Очікується, що 8 листопада Єврокомісія дасть оцінку виконаному, від чого залежатиме перехід до наступного етапу – переговорів про вступ. Україна сподівається, що такі переговори розпочнуться наприкінці 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-