Шмигаль: Якнайшвидший початок переговорів про членство України в ЄС буде найкращою відповіддю ворогу

Шмигаль: Якнайшвидший початок переговорів про членство України в ЄС буде найкращою відповіддю ворогу

Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що якнайшвидший початок переговорів про членство України в Євросоюзі буде найкращою відповіддю ворогу, та закликав лідерів Європи затвердити формальний початок цих перемовин уже в цьому році.

Про це ідеться в колонці « Євроінтеграція України: наш шлях додому» глави уряду для німецького видання WELT.de, текст якої оприлюднений на Урядовому порталі, передає Укрінформ.

«Глобальний світ стрімко та безперервно трансформується. Але Україна, навіть попри війну, змінюється ще швидше. Настав час для ЄС визнати, що успіх України може стати успіхом для всього континенту», - зазначив Шмигаль.

Він додав, що формула Європа від Лісабона до Владивостока «остаточно померла ще в 2014 році, але лише зараз ми говоримо, що на її місці з’явилася нова геополітична реальність».

«Євросоюз від Лісабона до українського Луганська — таку формулу глава МЗС Німеччини Анналена Бербок озвучила під час візиту до Києва для участі в Раді міністрів ЄС. Важко описати нашу боротьбу за перемогу і наше прагнення до євроінтеграції більш влучно: “з кожним селом, з кожним метром, який звільняє Україна, з кожним метром, де вона рятує свій народ, вона також прокладає свій шлях до ЄС”, - зазначив Прем’єр-міністр.

Він також навів дані опитування Flash Eurobarometer, проведеного у 2023 році, згідно з яким дві третини європейців, а саме 67% та 65% відповідно, підтримують шлях України до євроінтеграції та її інтеграцію до єдиного ринку ЄС.

«Ця підтримка не лише сприяє Україні, але й зміцнює позицію ЄС як глобального лідера у питаннях демократії, прав людини та верховенства права», - вважає Шмигаль.

За його словами, Європа також переживає трансформацію, і європейські лідери виявляють певну обережність стосовно швидкості змін, які демонструє Україна, і з якою вона може трансформувати ЄС.

Читайте також: Шмигаль сподівається, що уряд Німеччини підтримає початок перемовин про вступ України в ЄС

«Вони пропонують варіанти повільної, поступової інтеграції. Багато країн дійсно чекають розгляду заявки на вступ до ЄС роками. Але є історії успіху, які показують, що цей шлях може тривати менше 5 років. Ці винятки підкреслюють, що в контексті приєднання до Євросоюзу кожну країну оцінюють індивідуально. А більш унікальної країни, ніж Україна, годі знайти. Тож і підхід до нашого вступу до ЄС цілком може бути таким самим унікальним, з нечуваною швидкістю», - вважає глава уряду.

Він додав, що в окремих колах можуть звучати пропозиції надавати перевагу завершенню війни, а вже потім — говорити про євроінтеграцію України.

«Але діяти потрібно зараз. Якнайшвидший початок переговорів про членство в Євросоюзі буде найкращою відповіддю ворогу. Ми закликаємо лідерів Європи затвердити формальний початок цих перемовин вже в цьому році», - підкреслив Шмигаль.

Він наголосив, що Україна змінюється швидко і рішуче.

«Ми завершили виконання семи рекомендацій Єврокомісії. Активізували судову реформу, зробили низку безпрецедентних кроків в антикорупційній сфері від впровадження найкращих практик щодо незалежності антикорупційних інституцій до запровадження максимально прозорих закупівель. Ми проводимо масштабну реформу цифровізації, аби всі державні послуги можна було отримати онлайн. Ми приватизуємо сотні державних підприємств, аби зменшити корупційні ризики», - перерахував Прем’єр-міністр.

За його словами, уряд провів аналіз 28 тисяч актів права ЄС з метою їх імплементації в наше законодавство.

Читайте також: Віцепрезидент Європарламенту закликав країни ЄС схвалити початок перемовин про вступ України

«Ми не припиняємо роботу і продовжуємо шлях до Європейського Союзу. Ми будемо повністю готові стати частиною Європейського Союзу за два роки. Це цілком реальний термін. Україні не потрібне окреме ставлення. Ми не прагнемо подарунків. Україна повноцінний член європейської родини, який нарешті знайшов шлях додому і повертається, щоб зробити її сильнішою. Ми прагнемо рівного партнерства на основі спільних цінностей, інтересів та взаємної поваги. Україна – нація, багата ресурсами, талантами та потенціалом, готова зробити внесок у розвиток Європи. Адже нам є, що дати», - підкреслив Шмигаль.

Зокрема, він наголосив на унікальному досвіді Збройних сил України.

«Навіть після стратегічної поразки в Україні Москва залишиться постійною загрозою для Європи. Тому країнам ЄС доведеться зосередитися на модернізації своїх армій і трансформації оборонної політики та системи безпеки. Українські військові вже довели свою бойову готовність і зараз стримують те, що колись вважалося "другою армією світу», - зауважив глава уряду.

Він поінформував, що після війни Україна планує розпочати широку програму розвитку власного оборонно-промислового комплексу.

За його словами, уже відбувається співпраця з Німеччиною та іншими європейськими країнами задля створення спільних оборонних підприємств.

«Економічно Україна вже глибоко інтегрована в ЄС: навіть в умовах війни маємо значні досягнення в енергетиці, цифрових технологіях, митному співробітництві та інших сферах. Враховуючи логістичну близькість та можливість перенесення виробництва, у зв'язку з розривом ланцюгів постачання, Україна може стати привабливим виробничим майданчиком для європейських компаній. Україна також може стати джерелом електроенергії, сприяючи Зеленому переходу ЄС та покращуючи енергобезпеку в регіоні. А система підземних газосховищ в Україні може вирішити питання балансування цін на газ для бізнесу та домівок, підтримуючи загальноєвропейську стабільність», - наголосив Шмигаль.

Крім того, зауважив він, українська інтеграція допомагатиме забезпечити продовольчий баланс в регіоні та запобігатиме зростанню цін на продовольство.

Читайте також: Переговори про вступ: Стефанчук каже, що Україна отримає оцінку від ЄС найближчими днями

Прем’єр-міністр підкреслив, що відновлення України стане одним з найбільших інфраструктурних проєктів з часів Другої світової війни - європейські компанії можуть отримати багато можливостей, а європейська економіка суттєвий буст на багато років.

«Настав час визнати, що в процесі подолання багатьох викликів Україна як член Європейського Союзу може відіграти важливу роль. Розпочавши переговори про наш вступ, ЄС може зробити крок до розвитку свого майбутнього. Європейська інтеграція України — це не просто перший крок до будівництва оновленої сильної Європи. Ми можемо стати фундаментом цього процесу», - зазначив Шмигаль.

Як повідомлялося, керівництво Європейського Союзу має намір представити 8 листопада звіт, в якому нададуть оцінку прогресу, досягнутому Україною в її заявці на членство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-