ЄС має ширше залучати власні резерви для підтримки України - прем’єр Бельгії

ЄС має ширше залучати власні резерви для підтримки України - прем’єр Бельгії

Укрінформ
Європейський Союз має продовжувати підтримувати Україну, але ширше використовувати власні резервні фонди та визначати пріоритети для таких витрат, замість того, щоб продовжувати просити країни-члени про нові внески.

Таку думку сьогодні у Брюсселі перед початком Європейської Ради висловив прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Не будемо забувати про Україну. Наша підтримка для України залишається об’єднаною від всіх 27 країн. Два тижні тому в Бельгії ми створили спеціальний фонд у 1,7 мільярда (євро – ред.), щоб доставляти Україні військове спорядження та гуманітарну допомогу. Ми також продовжуємо обговорення можливостей у фінансуванні відбудови країни», - наголосив Де Кроо.

«Щодо багаторічного бюджету ЄС. Як я вважаю, те, що знаходиться на столі, не є прийнятним. Фокус на продовженні допомоги Україні є вірним. Але як це фінансувати? ЄС має просити Єврокомісію та інші інституції дивитися на їх власні ресурси, які ще не були використані, та розглянути пріоритетність витрат, замість того, щоб продовжувати просити країни-члени робити свої внески», - сказав бельгійський урядовець.

Він також зауважив, що сьогодні головна увага прикута до напруги між Ізраїлем й Палестиною.

«Ми засуджуємо те, що відбувається. Як на мене, у цьому контексті є два пріоритети. Перший - звільнити, негайно та без жодних умов, всіх заручників. Захоплення заручників є воєнним злочином, і є неприйнятним. Другий – забезпечити прямий та сталий гуманітарний доступ до Гази. Ізраїль має право захищати себе. При цьому, які б звірства не трапилися, це не може бути виправданням для позбавлення людей засобів для виживання. Тож блокада Гази є неприйнятною, й має бути зупинена», - заявив Де Кроо.

«Не може бути виправдання для невибіркових дій, для блокади Гази та гуманітарного доступу до Гази. Такий гуманітарний доступ має відбутися. Сьогодні ХАМАС має 222 ізраїльських заручника, але Ізраїль також тримає населення Гази як заручників. Тож Ізраїль і ХАМАС мають зобов’язання звільнити цих людей», - додав прем’єр-міністр Бельгії.

Читайте також: Ситуація на Близькому Сході не має відволікати увагу Євросоюзу від України - Мецола

За його словами, окремою темою обговорення під час саміту буде питання міграції, і це буде важка дискусія, оскільки ці проблеми стають дедалі більш чутливими для таких країн як Бельгія, Німеччина або Нідерланди. Він привітав намір Європейської комісії шукати рішення спільно з країнами-членами, зокрема, у питанні повернення до країн походження тих мігрантів, які не мають права на міжнародний захист на території ЄС.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочинається дводенне засідання Європейської Ради, в ході якої глави держав та урядів країн ЄС розглянуть найважливіші питання зовнішньої політики та пропозиції Єврокомісії з перегляду багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки. Такий перегляд, зокрема, передбачає створення спеціального Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки для надання Україні негайної фінансової допомоги, а також для підтримки проектів її відродження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-