Більшість республіканців вважають питання України ключовим для зовнішньої політики США - експерт

Більшість республіканців вважають питання України ключовим для зовнішньої політики США - експерт

Укрінформ
Більшість членів Республіканської партії Сполучених Штатів Америки визнають, що питання України – ключове для американської зовнішньої політики.

Таку думку редактор розділу UkraineAlert від Atlantic Council та видавець журналу Business Ukraine Пітер Дікінсон висловив у інтерв‘ю онлайн-проєкту KYIV NOT KIEV, відповідаючи на запитання Укрінформу.

"Дональд Трамп – людина, яка любить позиціонувати себе як антиістеблішментову постать, як того, хто думає нестандартно, хто поза межами старого шляху. Це весь його наратив: він не схожий на інших. Один із його поглядів на зовнішню політику: ми не хочемо втягуватися в Україну, ми хочемо домовлятися з китайцями, із північнокорейцями і, звісно, з росіянами. Але є обмеження для таких домовленостей. Багато людей, які прийшли до влади в Америці, навіть задовго до Трампа, також хотіли укладати угоди з Росією. Але виявилось, що насправді з Росією неможливо мати справу. Я думаю, із Трампом буде так само", – сказав Дікінсон.

Експерт зазначив, що деякі люди в команді Трампа мають "екстремальні" позиції. Однак, за словами Дікінсона, їх чисельність досить мала, а вплив можна легко перебільшити, оскільки американська система "дозволяє їм заважати до певної міри, а через те, що вони дуже голосні, медіа їх обожнюють".

"Загальна більшість у Республіканській партії, видатні державні діячі Республіканської партії визнають, що (питання України – ред.) є ключовим для американської зовнішньої політики. Вони визнають, що це вигідно для Америки. Це інший фактор, якому симпатизує частина людей у Трамповому таборі: ідея того, що Америка може досягти ослаблення великого американського супротивника – Росії – відносно невеликим коштом", – підкреслив він.

Читайте також: Україна залишатиметься у фокусі діяльності НАТО до закінчення війни – експерт

У цьому контексті експерт зауважив, що американці фінансують українську армію, але їм не потрібно відправляти на війну свої війська і надсилати свою найсучаснішу зброю. "Багато з того, що вони надають, насправді є старими зразками. Суми можуть виглядати великими – 50 мільярдів, 100 мільярдів. Але це менше 6% від їхнього оборонного бюджету. Насправді це невеликий відсоток оборонного бюджету. І це надзвичайно ефективне використання американських ресурсів. Це досягає значних результатів, які нададуть довгострокові переваги для зовнішньої політики та інтересів Америки", – констатував Дікінсон.

На його переконання, попри всі обурливі коментарі, реальна можливість значних скорочень надання Україні допомоги малоймовірна.

Водночас експерт додав, що українці побачать з боку США багато показових виступів і зусиль із запровадження додаткових перевірок використання оборонної допомоги. "Уже зараз працює багато перевірок. Українська армія має надавати докази того, куди йде вся зброя, яку їй надають, і як вона використовується. Вже є багато контролю. Буде ще більше. Бо і американська сторона, і, звісно ж, компанія Трампа акцентуватимуть на цьому. Але мені здається, що з американської точки зору виводити або значно скорочувати підтримку України на цьому етапі – дуже ризиковано. Не з моральних міркувань чи з точки зору інтересів України, а власне з погляду американських інтересів це було б надзвичайно необачним. Мені важко повірити, що навіть Трамп пішов би на таке", – резюмував Дікінсон.

Читайте також: Пакет на $106 мільярдів: Білий дім працюватиме з Конгресом задля двопартійної підтримки

Як повідомлялося, президентські і парламентські вибори у Сполучених Штатах Америки заплановані на 5 листопада 2024 року.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що вибори у США можуть вплинути на підтримку України. Однак, за його словами, українська влада робитиме все, щоб допомога від Америки не зменшувалася незалежно від результатів голосування.

На думку експертів, головні кандидати на посаду президента США – Джо Байден і Дональд Трамп. Чинний президент Америки Байден 25 квітня офіційно оголосив, що братиме участь у президентських виборах у 2024 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-