У МЗС назвали три виклики, які потребують оперативного реагування ООН

У МЗС назвали три виклики, які потребують оперативного реагування ООН

Укрінформ
Актуальними викликами, які потребують оперативної відповіді з боку системи ООН, є постачання іранських безпілотників Росії у порушення резолюцій Ради безпеки ООН, окупація Запорізької АЕС та продовження обстрілів українського цивільного населення.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ з нагоди Дня ООН, передає Укрінформ.

«Цінуємо зусилля ООН з гуманітарного реагування на наслідки повномасштабного вторгнення РФ в Україну та допомогу, що надається, особливо командою ООН, присутньою в Україні. Актуальними викликами, які потребують оперативної відповіді з боку системи ООН, є постачання іранських БпЛА РФ у порушення відповідних резолюцій РБ ООН, триваюча окупація ЗАЕС, продовження обстрілів українського цивільного населення», - зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС зауважили, що саме сьогодні роль ООН як єдиної глобальної організації є життєво важливою для людей у всьому світі, оскільки мільйони людей живуть у постійній напрузі через конфлікти та терористичні атаки, як це нині відбувається в Україні, в регіоні Близького Сходу, в країнах Африки.

Читайте також: ООН не впоралась зі своїм основним завданням і потребує радикальної реформи – депутат

«У цьому контексті Україна розглядає реформування ООН не лише задля підвищення ефективності організації, але і як гарантію міжнародного порядку, заснованого на правилах та повазі до міжнародного права», - зазначається в заяві.

Як акцентували українські дипломати, російська агресія проти України переконливо доводить, що ключовим завданням у цьому зв’язку є не лише відновлення здатності ООН, насамперед Ради безпеки, ухвалювати адекватні рішення у відповідь на загрозу миру чи порушення миру, але й забезпечення їхнього належного виконання для швидкого припинення згаданих загроз.

«Потребує реформи застосування права вето, яке не може слугувати зброєю для тих, хто одержимий ненавистю та війною. Надання Генеральній асамблеї ООН реальної можливості долати вето, легітимність перебування Росії в кріслі постійного члена Ради безпеки, а також її відповідність критерію «миролюбної держави» в розумінні статті 4 статуту ООН, мають стати невід’ємними елементами процесу реформування ООН», - заявили в МЗС.

Читайте також: Лубінець про реформу ООН: Країна-агресор має автоматично виключатися з організації

У зовнішньополітичному відомстві запевнили, що Україна залишається відданою співробітництву в рамках ООН, і висловили переконання, що забезпечення в дії суверенної рівності держав, непорушність кордонів, незастосування сили або погрози силою дозволить усім ефективно працювати над вирішенням глобальних викликів людству.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні Президент Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах 78-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, де наполіг на змінах в цій організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-