ООН не впоралась зі своїм основним завданням і потребує радикальної реформи – депутат

ООН не впоралась зі своїм основним завданням і потребує радикальної реформи – депутат

Укрінформ
Організація Об‘єднаних Націй не впоралась із своїм основним завданням – підтриманням миру та безпеки у світі – і потребує радикального реформування.

Таку думку висловив голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко (парламентська фракція "Слуга народу") під час брифінгу в Медіацентрі "Україна – Укрінформ".

"Мені здається, що доля Організації Об‘єднаних Націй нагадує долю Ліги Націй. Адже ООН не впоралась із своїм основним завданням – підтриманням миру та безпеки у світі. Вона не захистила державу-члена, Україну, від актів агресії. Усе це говорить про те, що ця Організація потребує або радикальної реформи, або просто піде в небуття, як це сталося з Лігою Націй", – сказав він.

Читайте також: Дмитро Кулеба нагадав, як росія узурпувала місце в Радбезі ООН

На переконання Мережка, реформа ООН, зокрема Ради безпеки ООН, "назріла і перезріла". За його словами, нині постійний склад Радбезу ООН не віддзеркалює реальну ситуацію у світі, оскільки там немає Індії, жодної країни Африки, Латинської Америки. Парламентарій зазначив, що ООН не виконує свою основну функцію, тому що паралізована безпідставною присутністю у складі держави-агресорки, яка часто блокує можливість ухвалювати важливі міжнародні рішення.

Читайте також: Оновлена концепція зовнішньої політики росії: глибинна держава змінює камуфляж

Мережко додав, що світова спільнота по-різному ставиться до необхідності реформування ООН. На його переконання, важливо створити коаліцію країн, які готові реформувати ООН. Народний депутат зауважив, що будь-які реформи неможливо провести без змін у Статуті ООН, а процес внесення змін може відбутися за підтримки всіх членів Радбезу ООН. У зв’язку з цим він підкреслив, що спроби реформування можуть зайти в "глухий кут".

Як повідомлялося, головування в Радбезі ООН щомісяця змінюється почергово між його членами. У січні головувала Японія, у лютому – Мальта, у березні – Мозамбік, у квітні розпочала головування росія.

Фото: Alexandros Michailidis/Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-