Атлантична рада закликає Байдена розпочати процес вступу України до НАТО

Атлантична рада закликає Байдена розпочати процес вступу України до НАТО

Укрінформ
Атлантична рада презентувала звернення до Президента США Джо Байдена, в якому закликає його розпочати процес вступу України до НАТО та підвищити перспективи України на полі бою.

Відповідний документ члени Атлантичної ради представили під час Київського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Директор Центру Євразії Атлантичної ради, колишній посол США в Україні Джон Гербст заявив, що Рада створила групу експертів, до якої увійшли, зокрема, двоє послів у НАТО, колишні держсекретарі, очільники військових структур у Європі, та провела три раунди переговорів довкола питання: що можна зробити, щоб прискорити вступ України до НАТО через Вашингтонський саміт, який відбудеться наступного року. Результатом праці став документ, який містить три сигнали.

“Перше – це те, що ми постали перед найбільшим стратегічним викликом через агресивну політику Кремля, і наша підтримка України – це не філантропія, адресована нашому другу, а розумна інвестиція і захист американських інтересів. Ми закликаємо Президента США рішуче і однозначно виступити щодо цієї загрози”, – сказав Гербст, віддавши також належне Байдену за його промову минулого тижня про допомогу Україні й Ізраїлю.

За словами дипломата, від США потрібен рішучий крок на Вашингтонському саміті НАТО, необхідно підвищувати перспективи членства України.

Друга частина документа стосується озброєння, якого потребує Україна.

“Ми пропонуємо інший, свіжий підхід до надання Україні військових потужностей, яких вона потребує. Ми говоримо про те, що є якісні вимоги, а також кількісні і часові. За всіма цими критеріями ми поки що не допрацьовуємо до того, що необхідно для ведення військових дій Україною”, – наголосив колишній посол США при НАТО у 2013-2017 роках генерал Дуглас Люте.

Люте зазначив, що автори звернення не погоджуються з нинішнім підходом, який вони вважають занадто повільним, забюрократизованим та поступовим.

“Документ говорить про те, що настав час припинити називати заповідними території в Росії та відкрити можливість українцям завдавати удару по тих місцях, звідки надходять удари по Україні”, – додав генерал.

Зі свого боку ексзаступник генерального секретаря НАТО та експосол США при НАТО Александр Вершбоу вказав, що автори документа погодилися, що єдиною надійною гарантією для України є членство в НАТО, тому на Вашингтонському саміті потрібно розпочати цей процес.

Він зауважив, що Альянс має бути готовим до сценарію, за якого війна в Україні продовжується.

“Дехто каже, що вступ можливий тільки після війни. Це простий підхід, але тільки стимулюватиме Росію продовжувати конфлікт. Це все одно, що надавати Росії право вето щодо НАТО. Треба змінити цей принцип. Ми хочемо, щоб Україна розпочала переговори про вступ”, – заявив Вершбоу.

Колишній посол також допустив сценарій, за якого Росія все ще контролюватиме якісь території, і НАТО може застосувати пʼяту статтю тільки на території, які знаходяться під контролем України.

Читайте також: НАТО мало надіслати сигнал Кремлю, що він не отримає Україну - експрем’єр Литви

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня у столиці Литви відбувся саміт НАТО, на якому, зокрема, було оголошено про скасування для України Плану дій щодо членства та про створення Ради Україна-НАТО.

Також лідери країн "Групи семи" (G7) у рамках саміту погодили декларацію безпекової підтримки України. Таким чином, країни G7 започатковували процес переговорів з Україною про визначення довгострокових безпекових зобов'язань для неї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-