Президент Латвії описав «дорожню карту» НАТО та ЄС - два перші пункти про Україну

Президент Латвії описав «дорожню карту» НАТО та ЄС - два перші пункти про Україну

Укрінформ
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс, відкриваючи "Ризьку конференцію 2023", описав свій варіант "дорожньої карти" подальшої роботи щодо підвищення безпеки в Європі, в якій перші два пункти з трьох присвятив підтримці України та необхідності її вступу в НАТО та ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

По-перше, президент Латвії наголосив, що має бути повна та постійна підтримка України, як військова, так і політична. Рінкевичс висловив сподівання, що до кінця року ЄС дасть чіткий сигнал Україні та Молдові про початок переговорів щодо вступу, що також допоможе досягти міцного миру в Європі.

Читайте також: Латвія закриває два пункти пропуску на кордоні з Росією

По-друге, на думку Рінкевичса, необхідно розробити чіткий стратегічний шлях того, як Україна стане державою-членом НАТО.

«Ми можемо говорити про гарантії, але сильнішою позицією буде повноправне членство України в НАТО», - зазначив президент Латвії.

Він також нагадав, що доведеться розв'язувати проблеми гібридної війни. Зараз, зокрема, очікуються остаточні результати розслідування щодо аварії на фінсько-естонському газопроводі Balticconnector і кабелі зв’язку.

Читайте також: Зеленський: Чекаю на підпис закон, необхідний для початку переговорів про вступ у ЄС

Тому, по-третє, на думку Рінкевичса, необхідно захистити критично важливу інфраструктуру. Президент зазначив, що треба подивитися, чи буде встановлена вина Росії у пошкодженні естонсько-фінського кабелю зв'язку, враховуючи присутність російських кораблів у Балтійському морі у відповідний момент.

«Латвія, Литва, Естонія та Польща стикаються з міграцією, яка використовується як гібридна зброя. Нам потрібно зайнятися не лише фізичною безпекою кордонів, кордонів з Росією та Білоруссю. Нам потрібно зайнятися захистом кордонів на політичному та юридичному рівнях», - сказав Рінкевичс.

Він також звернув увагу на те, що в Європі є регіони, які, якщо на них не звернути увагу, створять додаткові виклики.

Читайте також: Війна може затримати вступ України до НАТО, але не до ЄС - посол Франції

Нагадаємо: "Ризька конференція 2023", на якій обговорюються безпекові питання відбувається у будівлі Латвійської Національної бібліотеки 20-21 жовтня. Вона була започаткована 2006 року під час саміту НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-