Росія і ХАМАС є подібними та мають одну сутність - фон дер Ляєн

Росія і ХАМАС є подібними та мають одну сутність - фон дер Ляєн

Укрінформ
Злочинна агресивна війна Росії проти Україні, і жахлива терористична атака ХАМАС проти Ізраїлю є різними подіями, але вони мають одну спільну рису: і Росія, і Хамас намагаються вбивати якомога більше безневинного мирного населення, тому вони є подібними одне до одного, і мають одну сутність.

Про це сьогодні під час виступу з публічною лекцією в Університеті Гудзону заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Іран, патрон ХАМАСу, хоче лише підживляти полум’я хаосу. Росія, яка є клієнтом Ірану у часи війни, уважно за цим спостерігає. Росія і ХАМАС є подібними. Як заявив президент Зеленський, «їх сутність одна». Обидві навмисно шукають безневинних цивільних людей, включаючи немовлят та дітей, щоб вбити або захопити у заручники. Це варварський шлях ведення війни. Якщо залишити все, як є, ця зараза має потенціал до поширення, в регіоні Європи, по усьому Близькому Сходу та Індо-Тихоокеанському регіону», - наголосила фон дер Ляєн.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн: Ніхто не зможе відволікти ЄС від допомоги Україні

Вона зауважила, що ЄС і США зобов’язалися захищати демократію «від всіх вітрів». Але, за словами фон дер Ляєн, ці вітри сьогодні не просто дують, вони набувають штормової сили.

«Наші демократії під постійною та системною атакою з боку тих, хто ненавидить свободу, оскільки вона загрожує їхній владі. Вже понад 600 днів наші друзі в Україні воюють та вмирають за свою свободу у боротьбі з російською агресією. І зараз Ізраїль страждає від найгіршої терористичної атаки в історії, від масового вбивства євреїв, найгіршого з часів Голокосту. Ці дві кризи є різними, але вони закликають Європу й Америку зайняти позицію та стояти разом», - наголосила президент Єврокомісії.

Читайте також: Білий дім надішле запит до Конгресу з допомогою Україні та Ізраїлю в п’ятницю - ЗМІ

Вона нагадала, що Володимир Путін хоче стерти Україну з мапи. ХАМАС, за підтримки Ірану, хоче стерти Ізраїль з мапи. Тож обов’язок Європи й США – захистити ці демократії. Якщо цього не зробити, таке жахіття буде поширюватися.

У цьому контексті Урсула фон дер Ляєн згадала своє відвідування Ізраїлю після атаки 7 жовтня, коли побачила жахливі руїни мирних кібуців та будівель, які бойовики ХАМАС спалювали одну за одною, разом з людьми, вбиваючи навіть дітей. Лише тому, що вони євреї, тому, що вони жили в державі Ізраїль.

«Метою ХАМАС є повне знищення єврейського життя на Святій землі. Ці терористи не зупиняться. Ізраїль має право захищати себе, відповідно до міжнародного права. І перед фактом цього жаху, існує лише одна можлива відповідь від демократичних держав, таких як наші, - ми стоїмо поряд з Ізраїлем!», - це твердження президента Єврокомісії аудиторія зустріла оплесками.

Читайте також: ЦАХАЛ: Щонайменше 203 людини перебувають у заручниках ХАМАСу

Урсула фон дер Ляєн ще раз наголосила, що Ізраїль шокований жорстокістю того, що відбулося. Водночас, народ Палестини також страждає від терору з боку ХАМАС. Саме тому, за її словами, немає жодної суперечності між солідарністю з Ізраїлем та допомогою палестинцям, яку ЄС останніми днями потроїв, з огляду на дуже важку ситуацію, що складається на місцях.

Президент Єврокомісії висловила переконання, що головною метою атаки терористів була спроба зірвати процес нормалізації відносин Ізраїлю з його арабськими сусідами. Захід не має дозволити ХАМАС та його поплічникам досягти такої мети, оскільки саме така нормалізація відносин може принести сталий мир, стабільність та заможність для усього регіону. Переваги такого розвитку є очевидними для всіх у регіоні Близького Сходу. Саме тому цьому намагаються зашкодити сили, які прагнуть лише більшого насильства.

Читайте також: Настав час звернутися до Конгресу за новою допомогою для України й Ізраїлю - Держдеп

Як повідомляв Укрінформ, вранці 7 жовтня палестинське ісламістське угруповання ХАМАС розпочало атаку на Ізраїль. Бойовики прорвалися до країни, одночасно завдаючи масованого ракетного удару. Вторгнення супроводжувалося масовими вбивствами мирного населення, включаючи дітей. В результаті цієї атаки загинули понад 1300 ізраїльтян, близько 200 людей бойовики захопили у заручники. Ізраїль офіційно оголосив стан війни та мобілізував 300 тисяч резервістів для відповіді на терористичну атаку і вторгнення ХАМАС, та почав знищувати військові об’єкти цього руху та терористичних лідерів.

СШАЄСУкраїна та низка інших держав засудили атаки по Ізраїлю.

Президент Єврокомісії наразі перебуває з візитом у Сполучених Штатах, де завтра відбудеться саміт США-ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-